Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
V kamiónoch sa tlačilo 78 migrantov. Vodičov zatkli, ale polícia rieši nový problém
Zdielať na
Krimi

V kamiónoch sa tlačilo 78 migrantov. Vodičov zatkli, ale polícia rieši nový problém

ŽILINA / Vlani v novembri sa 78 nelegálnych migrantov tlačilo v dvoch kamiónoch, ktoré zastavili policajti z hraničnej a cudzineckej polície pri Žiline. Dvaja tureckí kamionisti skončili vo väzbe a momentálne si už odpykávajú trest.

V dvoch kamiónoch, ktoré vyrazili z Rumunska sa okrem dospelých zo Sýrie, Iraku a Iránu tlačilo celých 5 dní aj 22 detí.Tureckí šoféri ich mali previezť do Nemecka, na Slovensku ale mala ich cesta končiť. "Migrantov mali odovzdať na Slovensku na ďalšiu prepravu," uviedol Milan Cisárik, hovorca KP Žilina. "Policajti vodičov vyzvali, aby otvorili kamióny a keďže boli zablombované, prizvali aj kolegov z finančnej správy. V prvom kamióne sedelo, ležalo a čupelo 44 osôb a v druhom kamióne policajti narátali 34 osôb," upresnila Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ Slovenská republika. 

​Obidvoch šoférov obvinili z prevádzačstva, hrozilo im 10-ročné väzenie. Po štyroch mesiacoch uzavreli dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Dostali rovnaký trest 4 roky a 8 mesiacov. "Pomáhali nedovolene prekročiť štátnu hranicu Slovenskej republiky, spáchali tento čin spôsobom, ktorý mohol ohroziť životy a zdravie prevádzaných osôb a spáchali tento čin závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách a organizovanou skupinou," informovala sudkyňa v rámci procesu. 

Kamióny, v ktorých migrantov prevážali patria tureckej prepravnej spoločnosti. "Hodnota vozidiel bola stanovená na 74-tisíc eur," povedal Milan Cisárik. Od minulého roka sú ale autá stále na Slovensku. "Prokurátor podal návrh na zhabanie dvoch tureckých kamiónov z návesmi, ich úschovu momentálne vykonáva ministerstvo vnútra SR," dodal Milan Cisárik.

Okresný súd v Žiline mal o návrhu prokurátora rozhodnúť, no nestalo sa. Sudca pojednávanie odročil. "Súd považuje za potrebné bližšie skúmať vlastnícku štruktúru tureckej dopravnej spoločnosti, ktorá vlastní kamióny," vysvetlil hovorca KP Žilina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy