Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prokuratúra obžalovala policajtov, ktorí napadli muža. Dvaja sú stále v službe
Zdielať na

Prokuratúra obžalovala policajtov, ktorí napadli muža. Dvaja sú stále v službe

TRNAVA/ SKALICA / V policajnom zbore sa objavili ďalšie čierne ovce. V kauze troch policajtov zo Skalice, ktorí mali v civile a opití napadnúť muža z obce Trnovec totiž nastal zásadný posun. Prokuratúra ich obžalovala a na ťahu je teraz Okresný súd v Skalici.

Táto kauza sa prevalila prostredníctvom listu, v ktorom jeho autorka písala, že išlo o mimoriadnu surovosť. Nasledovali ale turbulencie. Prokurátor v Trnave totiž túto vec najskôr posúdil len ako priestupok. To ale zmietla zo stola generálna prokuratúra, podľa ktorej ide jednoznačne o trestný čin. "Podstata skutku mala spočívať vo fyzickom útoku príslušníkov policajného zboru proti poškodenému Lukášovi V.," uviedol námestník generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky. 

Na tomto prípade je zvláštne aj to, že útok bol ohlásený na linke 158. Odtiaľ sa to na Inšpekciu rezortu vnútra už ale nedostalo. Čo potvrdil aj sám rezort. Pritom je to striktným pravidlom.  "V predmetnej veci bola podaná na Okresný súd Skalica obžaloba na obvineného. Michal S., Martin U. a  Boris.V pre prečin výtržníctva spolupáchateľstvom," vyjadril sa hovorca Krajskej prokuratúry v Trnave Mojmír Huna.

K skutku podľa prokuratúry došlo ešte v decembri 2016 pred reštauráciou v Skalici na Vajanského ulici. Autorka listu nám napísala aj preto, aby bol skutok potrestaný. Bála sa totiž, že sa tak nestane. Tvrdí, že bezbranný mladík sa presile mužov nedokázal ubrániť. "Boris V. ho päsťou udrel, pričom Lukáš spadol na zem a tam ho Martin U. ešte kopol a Michal S. po ňom kričal, že ho zabije a sácal neustále do Lukáša," písalo sa v liste. 

"Keď sa niekto dopustí hrubej neslušnosti, aj tým že napadne niekoho na mieste verejne prístupnom, tak už v prvom odseku je trest odňatia slobody do 3 rokov," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.  Na ťahu je teraz okresný súd v Skalici. V hre je ešte aj dohoda o vine a treste, alebo súdny proces. "V súčasnosti sa spisový materiál nachádza u zákonného sudcu na štúdium," vyjadrila sa k veci hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová.

Tresty pre policajtov

Medzitým už v prípade policajtov zo Skalice došlo k zmenám. Obžalovaný Boris V. bol uvoľnený zo služobného pomeru, ďalší dvaja policajti sú naďalej v práci aktívni. Disciplinárne tresty už u nich padli a ďalšie personálne dôsledky budú podľa polície vyvodené po právoplatnom rozhodnutí súdu. "Po odstúpení veci z inšpekčnej služby na OR PZ v Skalici na disciplinárne konanie, bolo všetkým trom policajtom ešte v minulom roku uložené disciplinárne opatrenie, zníženie funkčného platu," povedala k trestnom policajtov hovorkyňa polície Martina Kredatusová. 

Ak by ich ale súd uznal vinnými z úmyselného trestného činu, v práci policajta by už pokračovať nemohli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy