Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Primátor Popradu nafúkal za volantom, postavil sa pred súd
Zdielať na

Primátor Popradu nafúkal za volantom, postavil sa pred súd

POPRAD / Primátor Popradu sa postavil pred sudcu. Dve pojednávania pre neprítomnosť jeho obhajcu odročili, to utorokové sa konalo. Prvý muž mesta je obvinený z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. V auguste 2017 mal pozitívne dychové skúšky. Hodnota tej prvej mala byť jedna 1,38 promile.

Primátor Popradu na pojednávaní nevyužil svoje právo nevypovedať. O tom, čo sa stalo, hovoriť chcel. Primátor priznal, že deň pred skutkom na služobnej ceste v Poľsku a akcii s Poliakmi, pil. Okolo polnoci odišiel na izbu a alkohol už nepožil. "Chcem potvrdiť, že v daný deň som alkoholický nápoj nepožíval," uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Primátor išiel rovno na mestský úrad, šoféroval jeho vodič. Ten chcel ísť ale domov, tak ho pustil. Neskôr ale primátor sadol za volant svojho súkromného auta. "Nebol som si vôbec vedomý, že by som nafúkal. Necítil som sa ani malátne," povedal na pojednávaní primátor.

Šestnásteho augusta 2017, krátko po pol piatej ho zastavili policajti. Dychová skúška bola pozitívna. Nepil, na súde to vysvetlil takto. "Som liečený na cukrovku od roku 2008. Nemal som so sebou lieky na cukor, lebo som si v deň nezobral...Jedine toto vysvetlenie vidím ako relevantné z hľadiska toho, že odbúravanie alkoholu je pomalšie," dodal Švagerko.

Primátor sa v deň skutku podrobil aj odberu krvi na zistenie presnej hladiny alkoholu. Primátorov obhajca nesúhlasil so zverejnením posudkov a žiadal, aby boli predvolaní svedkovia aj obaja znalci. Základným problémom je, že jeden posudok hovorí o hladine 0,98 promile alkoholu. Vtedy ide o priestupok. Druhý posudok ale pripúšťa, že hladina alkoholu u primátora mohla byť od 0,98 do 1,38 promile alkoholu. Nad jedno promile by to bol trestný čin. Podľa obhajcu je tak druhý posudok nejednoznačný. Hlavné pojednávanie sudca odročil na 8. novembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy