Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kočnerove vyhrážky si polícia v prípade Kuciaka posúvala. Poslanec Rajtár ochranu dostal
Zdielať na

Kočnerove vyhrážky si polícia v prípade Kuciaka posúvala. Poslanec Rajtár ochranu dostal

BRATISLAVA / Meno Mariána Kočnera sa spomína v ďalších a ďalších kriminálnych súvislostiach. Poslanec Národnej Rady Jozef Rajtár hovorí o tom, že ho niekoľko týždňov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej oslovili policajti s tým, že mu niečo hrozí od Mariána Kočnera. Na rozdiel od Jána Kuciaka ale poslanec dostal ochranu.

"Bol som kontaktovaný políciou, ja som s Mariánom Kočnerom nikdy nebol v kontakte. Bolo to formulované v tom zmysle, že sa ma Marián Kočner snaží skompromitovať a pristúpi aj k fyzickej likvidácii," povedal poslanec za SaS Jozef Rajtár. Poslancovi Rajtárovi ponúkli a poskytli istú formu ochrany samotní policajti. "Polícia robí dobre, že ho chráni, lebo sa mu niekto vyhrážal, ale čo ma mrzí, že takto nepostupovali v prípade Janka, ktorý žiadal o ochranu na prokuratúre a skončilo to na obyčajnom oddelení," povedala mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová.

To, že Jánovi Kuciakovi neposkytli policajnú ochranu napriek tomu, že podal na Mariána Kočnera trestné oznámenie za vyhrážanie, považuje Jozef Rajtár za viacnásobné zlyhanie. "Bolo to jasne podcenené, veď Robert Kaliňák sa mu doslova vysmieval za to. Tam zlyhal systém aj ľudský faktor zároveň," povedal Rajtár. "Stále chodil, stále sa dopytoval a nič sa s tým nerobilo. To bolo podľa mňa veľmi veľké pochybenie. Keby ho boli vedeli ochrániť, dnes by sme nemuseli riešiť to, čo riešime a mohli by si s Martinkou pokojne žiť," dodala Zlatica Kušnírová. 

Polícia nezverejnila detaily ochranných opatrení pre Jozefa Rajtára. "V tejto veci nešlo o podozrenie z prípravy vraždy žiadnej osoby. Po preverení všetkých dostupných informácií vyšetrovateľ dňa 25.05.2018 podozrenie z trestného činu odmietol, nakoľko nebol dôvod na začatie trestného stíhania," uvádza sa v stanovisku Prezídia policajného zboru. 

O správaní sa Mariána Kočnera spred niekoľkých rokov sa objavujú stále nové dôkazy a dokumenty. Denník N v utorok zverejnil videozáznam, na ktorom Marián Kočner fyzicky napadol SBS pri pozemku, ktorý chcel údajne kúpiť. Svojim potenciálnym susedom sa mal zároveň vyhrážať napríklad tým, že im bude nahlas púšťať hudbu alebo že vyhotoví intímne zábery o ich rodine pomocou dronu.

Rodina sa obrátila na políciu, no márne. "Policajti sa na e-maile pobavili a viacmenej nás vypoklonkovali s tým, že Kočner maximálne spáchal priestupok. Mali sme pocit, že Kočner má u nich špeciálny štatút nedotknuteľnej osoby a odovzdané dôkazy prijímali s maximálnym znechutením," uviedla žena, ktorej sa Marián Kočner vyhrážal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy