Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vykonávatelia vraždy Jána Kuciaka chceli po medializovaní prípadu viac peňazí
Zdielať na

Vykonávatelia vraždy Jána Kuciaka chceli po medializovaní prípadu viac peňazí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Uznesenie Špecializovaného trestného súdu, ktoré si na základe infozákona vyžiadala aj redakcia TV JOJ obsahuje detaily plánovania vraždy Jána Kuciaka aj to, čo sa dialo krátko po nej. V uznesení sa okrem iného uvádza, že objednávateľka bola nahnevaná, keď sa dozvedela, že obeťou vraždy bola aj Jánova snúbenica Martina Kušnírová.

Dokument je anonymizovaný, teda mená obvinených sú vynechané, no z kontextu sa zväčša dá odvodiť, kto zohrával v príbehu akú úlohu.

K objednaniu vraždy novinára Jána Kuciaka malo dôjsť na konci roka 2017, respektíve začiatkom roka 2018. Od začiatku mala byť podľa uznesenia za vykonanie vraždy sľúbená odmena vo výške 50 000 eur spolu s odpustením 20 000 dlhu. Na ďalšom stretnutí dostal sprostredkovateľ informácie o novinárovi. S informáciami z uznesenia prišiel ako prvý portál Aktuality.sk.

Tie mal sprostredkovateľ posunúť vrahovi. Z uznesenia vyplýva, že si vykonávatelia boli miesto, kde sa Kuciak zdržiaval, obzrieť minimálne šesťkrát, pričom k prvej ohliadke miesta prišlo 5. februára, k tej poslednej len dva dni pred vraždou. 

Na začiatku sa o čase vraždy špekulovalo. Dnes sa ukazuje, že mama zavraždenej Martiny Kušnírovej určila čas vraždy takmer na minútu presne. "21. februára, od 19:50 do 20:15, v tej dobe. Uvidíte, že to tak bude, ak to vyšetria," uviedla mama Martiny Kušnírovej krátko po vražde.

Na vraždu mali osobitné mobily

Vykonávateľa vraždy mal jeho komplic - vodič vyložiť okolo 18:28 hodiny. S mobilným telefónom zakúpeným pre potreby vykonania skutku a s krátkou strelnou zbraňou nezisteného typu kalibru 9 mm Luger sa vrah vybral k domu Jána Kuciaka. V okolí domu čakal zhruba do 20:21. Potom bez použitia násilia vošiel do domu, kde vykonal vraždu.

Z rodinného domu odišiel pešo smerom k miestnemu ihrisku. Odtiaľ dal znamenie vodičovi, aby pre neho prišiel. O 20:25 prešiel popri ihrisku, kde ho vodič vyzdvihol. Obaja si následne vypli mobily. "Spôsob komunikácie pritom spočíval iba v používaní vopred dohodnutých signálov, „prezvonením“ bez reálneho hlasového alebo dátového prenosu. Takýmto spôsobom sa sofistikovane snažili znížiť riziko svojho odhalenia," uvádza sa v uznesení. 

Bola nahnevaná, že zavraždili aj Martinu Kušnírovú

V čase okolo 22:00 hodiny spoločne prišli za sprostredkovateľom, ktorému oznámili, že je to vybavené. Deň po vražde dostali obvinení peniaze zabalené v servítke, 50 000 eur v 500 eurových bankovkách. 

Obvinená objednávateľka sa ešte v deň vraždy dozvedela, že vykonávateľ zavraždil "ešte jednu ženu". Podľa uznesenia bola nahnevaná. O deň neskôr od nej dostal dohodnutú sumu. Po 26. februári, keď sa Slovensko dozvedelo o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa vykonávatelia opäť ozvali sprostredkovateľovi a vypýtali si prostredníctvom neho od objednávateľa ďalšie peniaze v doposiaľ nezistenej výške. Tie aj dostali. 

V médiách sa už objavili informácie, že žena, ktorá za vraždu mala údajne platiť, by mohla priviesť políciu k objednávateľovi. "Hoci vyjadrenie obvineného nasvedčuje skutočnosti že objednávateľom vraždy mala byť osoba, ktorá je momentálne vo väzbe v inej trestnej veci, objednávka bola urobená sprostredkovane cez minimálne jednu ďalšiu osobu a hrozí teda reálne nebezpečenstvo, že v prípade ponechania obvinených na slobode, budú títo kontaktovaní objednávateľmi," uvádza sa v uznesení. 

Mohli by utiecť

V uznesení Špecializovaného trestného súdu sa uvádza, že vykonávatelia vraždy by mohli utiecť. "Možno právom predpokladať, že obvinení v prípade ponechania na slobode sa môžu vyhýbať trestnému stíhaniu tým, že ujdú, aby sa tak vyhli trestu, ktorý im za spáchanú trestnú činnosť hrozí," píše sa v uznesení. 

"Výsledky doterajšieho vyšetrovania nenasvedčujú konštatovaniu, že by priamo obvinená mala osobný dôvod na objednanie vraždy poškodeného. Doterajším vyšetrovaním nebolo zistené, že by prišiel do osobného kontaktu s obvinenou, že by o nej pripravoval nejaký článok do tlače, ktorý by mohol obvinenú kompromitovať," uvádza sa v uznesení. Vyšetrovateľ teda konštatuje, že existuje dôvod domnievať sa, že obvinená pôsobila v prípade objednávky iba ako sprostredkovateľ osobe, ktorá jej zároveň poskytla peňažné prostriedky vyplatené vrahom ako odmenu za spáchanie skutku. Totožnosť pôvodného objednávateľa doteraz nebola jednoznačne zistená a potvrdená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy