Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
#AllForJan: NAKA nevidí dôvod stíhať Kočnera za vyhrážky Kuciakovi. Prestanete písať, hrozil novinárovi Kočner (kompletný prepis rozhovoru)
Zdielať na

#AllForJan: NAKA nevidí dôvod stíhať Kočnera za vyhrážky Kuciakovi. Prestanete písať, hrozil novinárovi Kočner (kompletný prepis rozhovoru)

BRATISLAVA / Polícia opäť tvrdí, že Kočner sa telefonátom zavraždenému novinárovi ničoho nedopustil. "Vám garantujem, že skončíte písať," tvrdil pritom Kočner Jánovi Kuciakovi a nazval ho hlupákom. Rozhodnutie preskúma prokuratúra.

V práci, ktorú už nestihol dokončiť zavraždený novinár Ján Kuciak, pokračuje medzinárodný investigatívny tím. Do projektu sa zapojili Aktuality.sk, denník Sme, Denník N, Nový Čas, Hospodárske noviny, denník Postoj, týždenník Trend, televízia Markíza, televízia Joj, Aliancia Fair-play, Český rozhlas, švajčiarsky Blick, poľský Onet a nemecký Die Welt. Tento text spracoval Denník N.

Telefonát, ktorý si Ján Kuciak nahral, prebehol 5. septembra 2017. Novinár následne podal na podnikateľa trestné oznámenie pre nebezpečné vyhrážanie, ale polícia ho odmietla bez toho, aby Kočnera čo i len vypočula. Novinár sa na nečinnosť polície sťažnoval aj na Facebooku.

23. februára Kuciaka v jeho dome vo Veľkej Mači niekto zavraždil dvomi ranami do srdca. Strelou do hlavy vrah zabil aj jeho priateľku Martinu Kušnírovú.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár po vražde nariadil prípad znovu otvoriť a Kočnera vypočuť. NAKA ale aj teraz trestné oznámenie odmietla. "Nie je dôvod na začatie trestného stíhania," napísal vyšetrovateľ z protizločineckej jednotky Juraj Bago.

Kočner Kuciakovi: Píšete na objednávku

Kuciak poslal v daný utorok Kočnerovi najprv e-mail. Pýtal sa ho na predaj bytu v Bonaparte alebo na prevod firmy Inkasný servis. Kočner Kuciakovi najprv odpísal, ale krátko po jednej hodine mu aj zatelefonoval. To, že bude zbierať na Kuciaka špinu, povedal Kočner v telefonáte dvakrát. Kuciak sa Kočnera spýtal, či sa mu vyhráža. "Prečo?" odpovedal Kočner a povedal, že mu zničí kariéru a už ďalej nebude písať. "Týmito vyhrážkami sa oznamovateľ Ján Kuciak cítil byť ohrozený vo svojom súkromnom, ale aj profesionálnom živote a oveľa viac cítil ohrozenie vo vzťahu k jeho rodine," popisuje v uznesení Kuciakovu výpoveď vyšetrovateľ.

V októbri policajti odovzdali spis na priestupkové oddelenie s tým, že nejde o trestný čin. Kočnera sa na nič neopýtali. V marci, po Kuciakovej smrti, sa prípadu ujala na pokyn Jaromíra Čižnára polícia znovu a zavolala si Kočnera, ktorý potvrdil, že s Kuciakom telefonoval.

"Z otázok k tejto problematike mal pocit, že Kuciak bude chcieť mediálne napadnúť, písať o osobe kupujúcich, ktorí s jeho osobou, ani s jeho podnikaním nikdy nemali nič spoločné a nepáčilo sa mu a považoval za vrcholne nekorektné, aby sa tieto osoby, ktoré sa voči spoločnosti previnili len tým, že od neho kúpili byt, stali predmetom stalkingu mainstreamových médií," popisuje uznesenie Kočnerovu výpoveď. Kočnerovi sa zdalo, že Kuciak takto presahuje mieru slušnosti. "Pripadalo mu to, že za každú cenu chce písať negatívne veci o jeho osobe." Kočnerovi sa zdalo, že Kuciak to písal na objednávku.

Kočner vlastnil byt na najvyššom poschodí Bonaparte vedľa premiéra Roberta Fica. Predalho manažérovi z Prvej stavebnej sporitelne Erichovi Feixovi. Médiá sa o Bonaparte zaujímajú z viacerých dôvodov – bytovku postavil Ladislav Bašternák, ktorý je obžalovaný z daňových trestných činov. Jedno vyšetrovanie stále beží aj kvôli Bonaparte – polícia Bašternáka podozrieva, že aj tam okradol štát. V Bašternákovom byte navyše býva bývalý premiér a predseda Smeru Robert Fico. Tvrdí, že Bašternákovi platí nájom. Kočner bol kedysi na mafiánskych zoznamoch a novinári sa oprávnene pýtali, či je v poriadku, ak sa takáto osoba pohybuje v blízkosti premiéra. 

Kočner tvrdil, že Kuciak písal o kauzách, s ktorými nemal nič spoločné "a napriek tomu jeho meno v týchto kauzách nasilu bez akýchkoľvek dôkazov spomínal a spájal ho s týmito kauzami". Kočner vyhlásil, že špinou myslel dôkazy o prepojení Kuciaka a objednávateľov jeho článkov.

"Považoval to za hľadanie pravdy," vyhlásil o Kočnerovej výpovedi vyšetrovateľ. "Čo sa týka špiny, o ktorej hovoril, že bude hľadať na jeho rodinu, tak to súviselo najmä s tým a myslel to aj tak, že ak by zistil, že niekto z jeho rodiny požíva nenáležité výhody, ktoré by pochádzali od nejakého zadávateľa na nejaký článok voči jeho osobe, tak to by pokladal za tú špinu."

Kočner vyhlásil, že po telefonáte s Kuciakom "osobu Jána Kuciaka vypustil zo svojich aktivít a žiadne materiály na neho nezhromažďoval". Bolo to tak naozaj? Ján Kuciak pripravoval pred svojou vraždou rozsiahly materiál o talianskej mafii na východnom Slovensku. Viacerých jej predstaiteľov polícia niekoľko dní po vražde zadržala a urobila im domové prehliadky. Neskôr ich prepustila a zadržala znovu – už na pokyn talianskych orgánov, pretože ich podozrievali z obchodovania s drogami. U Kočnera žiadne úkony typu domová prehliadka neboli. Polícia tak fyzicky nezisťovala, či u seba nemá materiály na Kuciaka, či ho nenechal sledovať alebo či o ňom naozaj niečo nezisťoval.

Kuciakovi vraj fyzické násilie nehrozilo

Vyšetrovateľ tvrdí, že pri posudzovaní trestného činu nebezpečného vyhrážania je dôležité rozlišovať nebezpečné vyhrážanie od prejavov, "pri ktorých boli použité silné slová, ale v skutočnosti o nič závažné nešlo". Treba tiež vraj aj posudzovať fyzické a charakterové vlastnosti páchateľa a aj fyzické a povahové vlastnosti poškodeného.

Kočner Kuciakovi povedal: "Akonáhle zistím nejakú špinu, nejaké prešľapy u vás a u celej vašej rodiny, ešte raz, špinu, prešľapy, trestnú činnosť, každý niečo má za nechtami, určite budete mať aj vy, buďte si istý, že to takisto zverejním ako vy, ale takisto s dôkazmi, bez dôkazov nie, takže budem pán Kuciak hľadať, budete prvý, ktorý budete uverejnený na mojej internetovej stránke, venujem vám ako prvému novinárovi čestné miesto, ak ste slušný a čestný, tak tam nebudete, ale ja si to nemyslím."

Vyšetrovateľ hovorí, že toto nemožno považovať za vyhrážku smrťou alebo ťažkou ujmou. Podľa vyšetrovateľa sa Kočner nevyhráža ani ujmou na cti Kuciaka, pretože pravdivé informácie nemôžu ohroziť niečiu povesť. "Analogicky by sa tak totiž zverejnenie alebo publikovanie akejkoľvek negatívnej alebo kompromitujúcej informácie, i keď založenej na pravdivých skutočnostiach týkajúcich sa akejkoľvek osoby, dalo rovnako pokladať za súčasť skutkovej podstaty trestného činu nebezpečného vyhrážania."

Vyšetrovateľ hovorí, že Kuciak sa s Kočnerom stretol iba raz, na tlačovej besede a nedošlo tam k žiadnemu fyzickému kontaktu.

Kočnerove vyjadrenia boli podľa vyšetrovateľa "neadekvátne a nevhodné v súvislosti s výkonom činnosti novinára", nejde však o trestný čin.

Vyšetrovateľ o rozhodnutí informoval Kuciakovu rodinu, tá voči odmietnutiu prípad vyšetrovať podala sťažnosť. Rozhodne o nej prokuratúra.

Kočnerov štýl

Vyšetrovanie bolo zastavené napriek tomu, že Ján Kuciak nebol prvý, komu sa Kočner vyhrážal. V apríli 2013 prišiel na políciu člen predstavenstva OTP banky a oznámil, že Kočner hrozil smrťou advokátovi Romanovi Kvasnicovi. Roman Kvasnica je „arogantný hajzel, ktorý ide proti Trnkovi" a ktorému nechá „prejsť guľku hlavou", povedal podľa člena predsedníctva OTP banky Kočner. Išlo o spor o bytovku Glance House, kde je aj banka poškodená a Kvasnica ju zastupoval. Vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka bol Kočnerov priateľ a v kauze vydal pokyn odblokovať majetok, hoci na to nebol dôvod. Trnka je za to dnes disciplinárne stíhaný.

Kvasnica vtedy povedal, že banka prípad ohlásila, pretože mala z Kočnera obavu a nechel to podceniť. "Ide o osobného priateľa ministra vnútra a osobného priateľa námestníka generálneho prokurátora".Robert Kaliňák na to vtedy reagoval, že Kočnera nevidel možno už desať rokov.

Polícia prípad uzavrela s tým, že nejde o trestný čin. Nedávno na to upozornil Trend. Kočner vypovedal, že to je jeho štýl vyjadrovania, išlo o obchodné rokovanie o veľké peniaze a Kvasnicovi vraj nemal v úmysle fyzicky ublížiť.

V auguste minulý rok bratislavská polícia obvinila Kočnera v kauze Gatex. Tiež ide o majetkové podvody. Aj v tejto kauze existuje nahrávka, kde sa Kočner vyhrážal podnikateľovi Pavlovi Jánošíkovi.

„Nech sa páči, už si raz išiel v želiezkach z domu, pamätáš si to? Chceš ísť znovu? Žiadny problém, žiadny, ver mi," hovorí na nahrávke Kočner.

Okrem toho je Kočner obvinený s Janou Šlachtovou aj kvôli prevodom pozemkov na Donovaloch a hrozí mu aj obvinenie v kauze Technopol. Oba prípady sa začali poriadne vyšetrovať až potom, čo o nich informovali médiá. Špeciálna prokuratúra prípady odobrala vyšetrovateľom, ktorí sú podozriví, že konali na polícii iba v prospech Kočnera. Prípady zobrali aj prokurátorke Márie Trstenskej a majú ich noví prokurátori.

Podobne to bolo aj s Ladislavom Bašternákom – polícia ho najprv odmietla vyšetrovať a urobila to až potom, čo kauzy rozoberali noviny.

V októbri 2016 zverejnil Kočner sms-správy a e-maily terajšieho poslanca OĽaNO Gábora Grendela s viacerými novinármi a nazval ich „Lipšicove stádo". Grendel je bývalý novinár a keď bol Daniel Lipšic ministrom vnútra, robil mu hovorcu. Kočner tvrdil, že novinári píšu na objednávku Lipšica. Kočner Lipšica nenávidí, verejne ho nazval viacerými vulgárnymi a antisemitskými výrazmi. Lipšic teraz ako advokát zastupuje rodinu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v trestnom konaní.

Rozhovor Jána Kuciaka a Mariána Kočnera 5. septembra 2017

Kočner: Dobrý deň, odpísal som vám na váš e-mail.

Kuciak: Áno, videl som.

Kočner: Ešte raz zdôrazňujem, že buď zverejníte moje odpovede tak, ako som ich povedal, alebo ak nie, tak potom si neprajem, aby ste ich uverejňovali vôbec a ešte sa vás chcem pán Kuciak opýtať jednu vec.

Kuciak: Áno?

Kočner: Vysvetlite mi, prečo vás tak strašne zaujíma moja osoba, platí vás za to niekto?

Kuciak: Nikto.

Kočner: Nikto vás neplatí, počujeme sa? Haló?

Rozhovor sa na chvíľu prerušil.Kočner: Tak ešte raz sa pýtam, niekto Vás za to platí alebo vás úkoluje?

Kuciak: Nikto ma neplatí, ani ma nikto...

Kočner: (nerozumieť)

Kuciak: Ste sa pýtali, tak vám odpovedám.

Kočner: Tá vaša aktivita k mojej osobe je neskutočne agresívna, ja sa vás pýtam, čo je vás do toho, či som ja niečo predal alebo kúpil? Teraz rozprávam ja, tak buďte ticho!

Kuciak: Pýtajte sa.

Kočner: Čo je vás do toho, hej? Čo vás je do môjho podnikania? Vy máte pocit, že to je vec celospoločenského významu, ktorá by mala zaujímať vašich čitateľov? Či Kočner predal nejaký byt alebo nepredal?

Kuciak: Áno, je to možno...

Kočner: (nerozumieť)

Kuciak: Pýtate sa ma, chcete odpoveď?

Kočner: Áno.

Kuciak: Môže byť vecou spoločenského záujmu, zatiaľ ešte neviem žiaľ...

Kočner: Z akého dôvodu?

Kuciak: Pre pochybnosti, ktoré existujú okolo vášho podnikania.

Kočner: Počkajte pán Kuciak, aké vy máte pochybnosti o mojom podnikaní?

Kuciak: No tak vyplývajú aj z toho, že ste obvinený z ekonomických trestných činov, toto konkrétne myslím, že sa to týka správy cudzieho majetku.

Kočner: Správy cudzieho majetku. Viete vy, z čoho som ja obvinený a prečo som obvinený? Máte pocit, že predaj nejakého bytu sa týka môjho obvinenia?

Kuciak: Môže sa týkať, nemusí, to ja neviem.

Kočner: Môže sa to týkať, ale sa to netýka.

Kuciak: To tvrdíte vy.

Kočner: No pán Kuciak, poviem vám ja jednu vec. Začnem sa zaujímať pán Kuciak teraz ja o vás, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať a budem aj ja o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem pán Kuciak. Budete prvý, uprednostním vás pred pani Tódovou, pretože vy to, čo robíte, tak robíte veľkú nadprácu a ja som presvedčný o tom, že si vás niekto najal, že vás za to niekto platí, neviem vám to teraz dokázať.

Kuciak: Lebo to nie je pravda.

Kočner: Ale veď viete, že aj to, čo vy píšete, to tiež nie je pravda a píšete klamstvá. Keby ste si so mnou sadli a zoberiem všetky tie články, ktoré mám rozobraté, tak vám ukážem a podčiarknem kde klamete. Viete prečo klamete?

Kuciak: Prečo?

Kočner: Lebo ste hlúpy a zle si spájate súvislosti. Ale hlavne, niekto vás naviguje. Ja viem kto vás naviguje a viem kto vás kŕmi informáciami, ale musíte si uvedomiť pán Kuciak jednu vec, ste informovaný jednostranne a účelovo ľuďmi, ktorí páchajú trestnú činnosť a ja sa snažím páchaniu trestnej činnosti zabrániť.

Kuciak: Neviem čo konkrétne máte na mysli.

Kočner: Ja veľmi dobre viem koho mám na mysli, ja viem, s kým komunikujete a kto vám dáva informácie, ja nie som padnutý na hlavu.

Kuciak: Som novinár, komunikoval som s hocikým, ale nikdy nešiel prvý impulz od nikoho iného.

Kočner: Pán Kuciak, vy nie ste novinár. Vy ste malý pisálek, ktorý robí na objednávku. Vy máte od novinára naozaj ešte veľmi ďaleko. Novinárov na Slovensku je veľmi málo, ale vy medzi nich zatiaľ určite nepatríte pán Kuciak. Možno raz budete, ale zatiaľ nie. Zatiaľ ste niekto, kto píše na objednávku. Ešte raz, nemôžem povedať, že vás za to niekto platí, platí vás váš zamestnávateľ, to vás platí určite a neviem vám dokázať, že je za tým aj niečo iné, ale keď vám to budem vedieť dokázať pán Kuciak, tak vám garantujem, že skončíte s písaním, pretože vás budem pranierovať. Keď budem teda tie dôkazy mať, teraz ich nemám. Ale verte tomu, že urobím všetko pre to, aby som ich získal, ak existujú. Aby som ukázal Slovensku, kto si na Slovensku dovolí špiniť bez toho, aby mal overené informácie. Vy ich overené nemáte.

Kuciak: Môžem sa k tomu aj ja vyjadriť, či budem len počúvať?

Kočner: Môžete.

Kuciak: Všetky veci, ktoré som napísal, či sa vás to týka alebo netýka, sú z verejne prístupných zdrojov. Všetky som tam uviedol, častokrát som ich aj zverejňoval a myslím, že v tom nie je žiadny problém. Pri každej téme logicky komunikujem s ľuďmi, ktorých sa týka. Čiže, ak som písal o vás, komunikoval som s ľuďmi z Technopolu.

Kočner: Počkajte pán Kuciak, čo ja mám s Technopolom? Môžete mi to vysvetliť? Môžete mi povedať, čo ja mám s kauzou Technopol? Konkrétne povedzte čo"

Kuciak: Získali ste dom od pani Pávkovej, to je jedna vec a druhá vec sú vyjadrenia.

Kočner: No počkatejte, nie, nezískal, kúpil som od pani Pávkovej dom, ale čo to má spoločné s kauzou Technopol?

Kuciak: No pani Pávková bola obvinená pre údajnú krádež tých akcií.

Kočner: Ešte raz. Ja som kúpil dom, ktorý bol na predaj na internete. Bol v ponuke, čo je na tom zlé, čo je na tom trestný čin?

Kuciak: Ale to nie je jediná vec.

Kočner: A ďalšia? Čo mám teda s kauzou Technopol, okrem toho,že som kúpil dom?

Kuciak: Všetci ľudia okolo danej kauzy sú vaši známi a za úver ručí firma Midas Investment, ktorá vystupuje v ďalších vašich kauzách.

Kočner: Za úver kto ručí?

Kuciak: Firma Midas Investment.

Kočner: Odkiaľ máte takú sprostosť?

Kuciak: Je to v centrálnom registri záložných práv.

Kočner: Aha, áno, firma Midas Investment ručí za úver, hej? A čo ja mám s firmou Midas Investment?

Kuciak: Vystupovala vo viacerých vašich kauzách, o ktorých vy hovoríte, že s tým nič nemáte. Vyskytla sa napríklad pri kauze Welten. Nechcem, aby náš spor bol osobný, písal som o vašom podnikaní.

Kočner: Nie, nie pán Kuciak. Vy ste veľmi osobný, ste jeden zlý človek, ktorého niekto úkoluje a verte mi, že prídem na to, kto vás úkoluje.

Kuciak: Nemáte pravdu.

Kočner: Mám, mám, mám. Tak ako vy nemáte pravdu v ničom, viete, tak ja si myslím, že mám. Ale môžete si byť istý, že začnem sa vám osobne pán Kuciak špeciálne venovať.

Kuciak: To je vyhrážka?

Kočner: Prečo? Pokojne vám to hovorím. Začnem sa špeciálne venovať vám a vašej osobe, vašej matke, otcovi a vašim súrodencom.

Kuciak: Viete kto zaťahuje do takýchto sporov rodinu?

Kočner: Ale choďte mi do riti s vašimi názormi prosím vás! Vy tiež zaťahujete do týchto vecí moju rodinu a ani o tom neviete a ja vám poviem len jedno.

Kuciak: Nerobím to úmyselne.

Kočner: Akonáhle zistím nejakú špinu, nejaké prešľapy u vás, u celej vašej rodiny, ešte raz, nejakú špinu, prešľapy, trestné činy u vás a vašej rodiny, každý má niečo za nechtami, buďte si istý, že to takisto zverejním ako vy. Ale takisto s dôkazmi, bez dôkazov nie, len s dôkazmi, takže budem pán Kuciak hľadať. Budete prvý, ktorý bude uverejnený na mojej internetovej stránke, venujem vám ako prvému novinárovi čestné miesto. Ak ste slušný a čestný, tak tam nebudete, ale ja si to nemyslím.

Kuciak: Dúfam, že tam nebudem.

Kočner: Dovidenia. Verte tomu, že budete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy