Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chystali sa zlikvidovať prokurátora? Bývalý vyšetrovateľ tvrdí, že sa plánovanie vraždy odhaľuje ťažko
Zdielať na

Chystali sa zlikvidovať prokurátora? Bývalý vyšetrovateľ tvrdí, že sa plánovanie vraždy odhaľuje ťažko

BRATISLAVA / NAKA pracuje na prípade údajnej plánovanej vraždy prokurátora. Kauza údajne úzko súvisí s popravou Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Plány na likvidáciu ľudí z prostredia polície či prokuratúry nemusia byť ojedinelé. Podľa bývalého vyšetrovateľa sa ťažko odhaľujú. Zločinci sa údajne chceli v minulosti zbaviť aj súčasného šéfa Národnej protizločineckej jednotky.

Ešte vo štvrtok sme ako prví informovali, že Národná kriminálna agentúra nedávnym zásahom v Kolárove a Komárne zabránila ďalšej vražde. Minimálne dve osoby obvinené z popravy Jána Kuciaka a jeho priateľky mali údajne pripravovať vraždu vysokopostaveného prokurátora. Podľa informácií TV JOJ policajti ešte pred niekoľkými hodinami zbierali dôkazy v obci neďaleko Šamorína. Oficiálne zdroje sú momentálne na slovo skúpe. "V tejto veci vykonáva dozor Úrad špeciálnej prokuratúry, vo veci sa koná, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať žiadne informácie, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," uviedla hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Plán zlikvidovať človeka, ktorý bojuje proti zločinu, pritom nie je na slovenskej scéne ojedinelým javom. Ešte v roku 2009 vraj chceli dvaja bratia z Kežmarku zavraždiť súčasného šéfa Národnej protizločineckej jednotky Branislava Zuriana. Jána a Róberta F. napokon obvinili a obžaloba smerovala na Špecializovaný trestný súd, kde sa ale plánovanú vraždu preukázať nepodarilo. "Súd mal pochybnosti o tom, či sa skutok stal a preto musel rozhodnúť v prospech obžalovaných a oslobodiť ich spod obžaloby," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Policajt, ktorý mal byť terčom likvidácie, to s odstupom času nekomentuje. Ako šéf elitnej zložky NAKA sa nechcel vyjadriť ani k tomu, či sa vo všeobecnosti plánovanie vrážd objasňuje ťažšie. "Ďakujem za priestor, ale zatiaľ sa vyjadrovať nebudem," znie stanovisko riaditeľa Národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislava Zuriana. 

Podľa bývalého policajného vyšetrovateľa a advokáta môže byť takýchto skutkov viac. "Je to latentná trestná činnosť, ktorá veľmi zriedkavo vyjde na povrch," uviedol bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. 

Príprava na zločin ale nemusí byť vždy potrestaná, a to vtedy, ak ten čo ho plánuje, upustí od jeho spáchania alebo ho oznámi či zamedzí jeho dokončeniu. Aj v prípade nedávnej kauzy úkladnej vraždy v Detve polícia zrejme z podobných dôvodov stíhanie zastavila. Bojovníci proti zločinu, ale aj bežní občania majú nárok na zvýšenú ochranu svojej osoby. Polícia ju po vyhodnotení rizík pridelí každému, kto o to požiada a dostatočne ju odôvodní.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy