Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O plánovanej vražde prokurátora zrejme vedel úzky okruh ľudí. Napovedajú to dôvody žiadosti o väzbu
Zdielať na

O plánovanej vražde prokurátora zrejme vedel úzky okruh ľudí. Napovedajú to dôvody žiadosti o väzbu

BRATISLAVA / TV JOJ na svojom spravodajskom portáli priniesla informáciu, že zadržanie podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, prekazilo ďalšie plány tejto skupiny. V piatok tieto informácie potvrdila aj generálna prokuratúra. Prípad je ale veľmi čerstvý.


Vo štvrtok, 27. septembra boli pri policajnej akcii news zadržaní hlavní podozriví, ktorí majú mať na svedomí smrť novinára a jeho priateľky. V tom čase ale ešte verejnosť netušila, že zásah mal prekaziť ďalšiu plánovanú vraždu. Vedel to pravdepodobne len úzky okruh ľudí. "Sú ďalšie poznatky, ktoré budeme musieť vyhodnocovať aj v súvislosti s nimi," uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár v pondelok, keď už boli podozriví vo väzbe. 

Nastal ďalší pozoruhodný moment. Keď prokuratúra žiadala väzbu pri troch obvinených uviedla tri dôvody. "Obvinení sa budú snažiť uniknúť trestnému stíhaniu, budú sa snažiť ovplyvňovať a budú pokračovať v trestnej činnosti," uviedol dozorujúci prokurátor. 

Pokračovanie v trestnej činnosti uviedli aj pri štvrtej osobe. Pár dní na to sa objavila informácia, že niektorí zo zadržaných mali plánovať aj vraždu jedného z najvyššie postavených prokurátorov. "V tejto veci vykonáva dozor Úrad špeciálnej prokuratúry. Vo veci sa koná, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať žiadne informácie, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," uviedla hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

K vražde malo dôjsť v najbližších dňoch v obci na západnom Slovensku, v ktorej prokurátor býva. Jeho identitu TV JOJ neodkryla. Generálna prokuratúra ale v piatok uvidela, o koho ide. "Prosíme zástupcov médií, aby rešpektovali, že trestné konanie, v ktorom by mal prvý námestník generálneho prokurátora Slovenskej republiky vystupovať ako poškodený, je len na začiatku," povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Na pondelkovej tlačovke, ktorá trvala desiatky minút, sedel aj spomínaný prokurátor. Ako jediný ale nepovedal nič. "Pre úspešnosť akéhokoľvek trestného konania sa vyžaduje pokojná a nerušená práca orgánov činných v trestnom konaní a minimalizácia medializovaných informácií," dodala Predajňová. 

Pozrite si video zo zásahu Lynx Commanda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy