Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muža obvineného z úkladnej vraždy poslanca zobrali do väzby
Zdielať na

Muža obvineného z úkladnej vraždy poslanca zobrali do väzby

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici poslal do väzby 32-ročného Petra z Veľkého Krtíša. Obvinený je z úkladnej vraždy 29-ročného mestského poslanca zo Žiaru nad Hronom, Mareka Rakovského. Ten zahynul pred 5 rokmi v aute, v ktorom explodoval nástražný výbušný systém. Vyšetrovanie prípadu je ale ešte iba na začiatku, známy nie je ani motív vraždy.

Peter (32) z Veľkého Krtíša čeliaci obvineniu z úkladnej vraždy vošiel do budovy súdu so sklonenou hlavou, tvár si ukrýval za papiermi a šiltovkou a nepovedal ani slovo. Podľa informácií TV JOJ mal obvinený muž iniciovať odpálenie nástražného výbušného systému, ktorý bol uložený v spodnej časti pod sedadlom vozidla. To šoféroval 29-ročný Marek Rakovský. Advokát, mestský poslanec a predseda urbárskeho spoločenstva. "Bol to náš kolega, mladý človek, je to trauma tohto mesta pre všetkých, ktorý to zažili," povedal Peter Baláž, vedúci kancelárie primátora Žiar nad Hronom. 

​Prokurátor podal návrh na vzatie do väzby z dôvodu pokračovania v trestnej činnosti, ovplyvňovania svedkov a rovnako aj pokusu o útek do zahraničia. Obvinenému totiž hrozí v prípade dokázania viny trest vo výške 25 rokov až doživotie. 

Počas pojednávania obvinený Peter P. vypovedal, avšak vinu popiera. "Povedal, že to bola súhra náhod, čo ho dostala do tejto situácie," povedal obhajca Jozef Veselý. Súd napokon rozhodol o vzatí muža do väzby pre všetky tri dôvody. Hovorkyňa Špecializovaného súdu Katarína Kudjáková informovala, že obvinený podal sťažnosť a následne bude rozhodovať Najvyšší súd. "Obvinený bol vzatý do väzby, stotožňujeme sa s rozhodnutím súdu," dodal prokurátor. 

Muža zadržali elitní policajti počas akcie Tornádo vo Veľkom Krtíši. V minulosti bol odsúdený za nedovolené ozbrojovanie a je podľa informácií TV JOJ stále v podmienke. 

Začiatkom júla 2013 otriasol ulicou v Žiari nad Hronom výbuch. Volkswagen Passat, ktorý šoféroval 29-ročný miestny poslanec a advokát Marek Rakovský, sa ocitol v plameňoch. Páchateľ dokonale odhadol množstvo trhaviny, ktorá síce spôsobila smrteľné zranenia, ale auto nerozmetala na kusy. Auto vybuchlo v bezprostrednej blízkosti základnej školy a prešlo ešte niekoľko metrov. "Vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky dňa 28.2.2017 v zmysle Trestného poriadku, trestné stíhanie prerušil, nakoľko sa doposiaľ vykonanými procesnými úkonmi trestného konania nepodarili zistiť skutočnosti oprávňujúce vzniesť obvinenie určitej osobe," dodala hovorkyňa PPZ SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy