Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vražda v Detve rozpútala vyšetrovanie. Roky neobjasnené prípady vyplávali na povrch
Zdielať na

Vražda v Detve rozpútala vyšetrovanie. Roky neobjasnené prípady vyplávali na povrch

DETVA / Úkladná vražda v Detve, ktorú mali podľa medializovaných informácií spáchať príslušníci Národnej kriminálnej agentúry, rozpútala vyšetrovanie inšpekcie ministerstva vnútra. Kriminalisti ale stále riešia ďalšie podobné prípady, ktoré sa odohrali na strednom Slovensku už dávnejšie. O život pri nich prišli dvaja muži – právnik a kontroverzný podnikateľ.

Podľa blogera Radovana Bránika mal vraždu detvianskeho podnikateľa s výpočtovou technikou zosnovať jeho konkurent, čo údajne dokumentuje aj nahrávka medzi objednávateľom a sprostredkovateľom skutku. Vykonávateľmi mali byť vlci - v žargóne mafie pod Poľanou sa tým podľa neho označujú elitní policajti. Ku spáchaniu skutku napokon nedošlo a NAKA stíhanie zastavila. "Za takú vec, ako si to ty chcel spraviť, že zablokovať dakde autá, tak to som počul, že by si musel dať 200 - 300 na ruku, aby sa také ako vo filme spravilo," povedal údajný sprostredkovateľ. 

​Stredným Slovenskom v posledných rokoch otriasli najmä dva prípady, pri ktorých prišli za zatiaľ nevyjasnených okolností o život mladí muži. Ešte koncom septembra 2011 vybuchla v centre Martina nálož pod terénnym BMW, ktoré šoféroval 30-ročný miestny podnikateľ Martin Korchan. Ten sa venoval predaju počítačov a neskôr do svojho portfólia pridal obchody s nehnuteľnosťami. Záchranári ešte bojovali o jeho život, ale bezvýsledne.

Polícia ani sedem rokov od spáchania skutku nepozná mená vrahov. "V predmetnej trestnej veci doposiaľ nebolo vznesené obvinenie voči konkrétnemu páchateľovi a naďalej vykonávame úkony za účelom objasnenia tohto skutku," informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ SR. 

Začiatkom júla 2013 otriasol výbuch ulicou v Žiari nad Hronom. Volkswagen Passat, ktorý šoféroval 29-ročný miestny poslanec a advokát Marek Rakovský, sa ocitol v plameňoch. Podobne ako v Martine, aj tu páchateľ dokonale odhadol množstvo trhaviny, ktorá síce spôsobila smrteľné zranenia, ale auto nerozmetala na kusy. V oboch prípadoch auto vybuchlo v bezprostrednej blízkosti základnej školy a prešlo ešte niekoľko metrov. "Vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky dňa 28.2.2017 v zmysle Trestného poriadku, trestné stíhanie prerušil, nakoľko sa doposiaľ vykonanými procesnými úkonmi trestného konania nepodarili zistiť skutočnosti oprávňujúce vzniesť obvinenie určitej osobe," dodala hovorkyňa PPZ SR. 

V danej veci vraj polícia aj naďalej vykonáva operatívno-pátraciu činnosť za účelom zabezpečenia informácií, ktoré by smerovali k zisteniu páchateľa. Ten umiestnil nálož priamo pod sedadlom vodiča. Nebohému sa údajne niekoľko dní pred popravou niekto pokúsil vlámať do auta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy