Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mladý motorkár pravdepodobne nezvládol riadenie. Pád ho stál život
Zdielať na

Mladý motorkár pravdepodobne nezvládol riadenie. Pád ho stál život

BOBROVČEK / V pondelok popoludní v okrese Liptovský Mikuláš skončila tragicky jazda 24-ročného motorkára. S najväčšou pravdepodobnosťou motorkár neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam a stavu vozovky, a nezvládol vedenie motocykla a spadol na cestu.

Krátko pred 17. hodinou zavolali na tiesňovú linku svedkovia nešťastného pádu. Mladý motocyklista vychádzal z dediny, keď nezvládol riadenie a v strede cesty spadol. Následne vyletel mimo vozovku, kde narazil do stromu. Motorka sa zastavila ešte o niekoľko metrov ďalej. Dvadsaťštyriročného Juraja sa snažili oživiť hasiči, v resuscitácii pokračovali aj privolaní záchranári, no bezvýsledne. "Motocyklista utrpel fatálne poranenia. Podľahol im napriek maximálnej snahe záchranárov, ktorí sa ho pokúšali oživiť. Lekár musel konštatovať smrť," uviedla hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. Na miesto tragickej nehody prišiel aj súdny znalec z odboru cestnej dopravy.

Okrem príbuzných sa tu zhŕkli aj susedia, nečakané nešťastie mladého vysokoškoláka zasiahlo celú obec.

U motocyklistu bola nariadená súdna pitva. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečin usmrtenia. Okolnosti dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania.

Polícia vyzýva vodičov, aby nehazardovali so životom

Polícia naďalej apeluje na motocyklistov, aby nepodceňovali silu svojich motoriek a prispôsobili rýchlosť jazdy svojim schopnostiam a pristupovali k jazde zodpovedne.

Najčastejšou príčinou dopravných nehôd je prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti. Veľkú úlohu pri nehodách zohráva aj výstroj motorkára. Ovplyvňuje tenkú hranicu medzi smrteľnými následkami a ťažkým zranením. Nemali by zabúdať, že pri zrážke s autom, s pevnou prekážkou, len málokedy vyjdú bez vážnejšieho poranenia a zničenia motocykla. Dôležité je preto jazdiť na motocykli oblečený v bezpečnostnom odeve a v riadne upevnenej ochrannej prilbe.

Ďalším faktorom pôsobiacim na nehodovosť motocyklistov je stav vozovky. Motocykel je podstatne citlivejší na povrch komunikácie, ale aj spôsob vedenia. Akákoľvek prekvapivá odlišnosť, napríklad nepredvídateľne prudšia zákruta, prekážka za neprehľadným úsekom cesty, či štrk na ceste, má vysoký vplyv na schopnosť vodiča predvídať a prispôsobovať svoju jazdu. Rovnako evidujeme aj dopravné nehody, ktoré motocyklisti nezavinili, no napriek tomu mali tragické následky. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy