Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
VIDEO: Bachar pašerákom. Odsúdenému chcel za úplatok zaobstarať kokaín
Zdielať na

VIDEO: Bachar pašerákom. Odsúdenému chcel za úplatok zaobstarať kokaín

KOŠICE / Vyšetrovateľ NAKA obvinil 26-ročného bachara z prijímania úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Za poplatok sa totiž ponúkol, že prepašuje odsúdenému do väzenia kokaín a iní veci.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže z prijímania úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

"Obvinený, 26-ročný muž, mal ponúknuť jednému z odsúdených v ústave pre výkon trestu odňatia slobody v Košiciach, že mu za mesačný poplatok vo výške 2000 eur „prepašuje“ kokaín a aj ďalšie veci, ktoré nie sú v ústave pre výkon väzby povolené," uviedla polícia na svojej stránke.

Nečakané zatknutie 

Ďalšia suma by sa odvíjala od potrieb a požiadaviek odsúdeného. S kontaktnou osobou svojho „klienta“ si dohodol stretnutie v Košiciach na parkovisku pred nákupným centrom, kde mali osobne prediskutovať ďalšie detaily a prevziať úplatok. Stretnutie prebehlo podľa plánu, avšak moment prekvapenia prišiel vo chvíli, keď si prevzal peniaze v hodnote 7000 eur, zadržali ho policajti Národnej kriminálnej agentúry.

"V prípade dokázania viny hrozí obvinenému, ako verejnému činiteľovi, za korupciu trest odňatia slobody na päť až 12 rokov, za zneužitie právomoci od dvoch do piatich rokov. Stíhaný je na slobode," dodáva polícia. 

Vyjadrenie väznice

K prípadu sa vyjadril aj samotný Zbor väzenskej a justičnej stráže. S obvineným zamestnancom okamžite rozviazal pracovný pomer. Personálnym rozkazom riaditeľa ústavu bol 1. októbra prepustený zo služobného pomeru.

"Keďže v danom prípade ide o individuálne zlyhanie, a to v základných zásadách kontaktu s väznenými osobami, o ktorých je každý príslušník zboru dôkladne oboznámený aj v rámci odborného vzdelávania, nie je potrebné prijímať v tejto oblasti žiadne systémové opatrenia. Ďalšie vyšetrovanie v danej veci vykonáva Policajný zbor," informovala hovorkyňa riaditeľstva ZVJS, Petra Tankovičová. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy