Jasno
14°
Bratislava
Zariadenie Čistý deň bojuje o priestory. Zatiaľ ich platia z vlastného vrecka
Zdielať na

Zariadenie Čistý deň bojuje o priestory. Zatiaľ ich platia z vlastného vrecka

GALANTA / Resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante príde o priestory. Ešte v júni o tom rozhodli poslanci Trnavského samosprávneho kraja. Vedenie Čistého dňa sa rozhodlo bojovať a to súdnou cestou.

Vedenie Čistého dňa rozhodnutie poslancov napadlo na súde. V jednej z dvoch budov kraja tak organizácia naďalej funguje a čaká na termín prvého pojednávania.

​Čistý deň čelil v predchádzajúcich rokoch podozreniam v súvislosti so sexuálnym zneužívaním klientov. Vo februári 2018 im ministerstvo práce odobralo akreditáciu. Od štátu preto nedostávajú žiadne financie, súčasnú prevádzku tak hradia z vlastných zdrojov.

V prípade nájmu jednej z budov nie je totiž podľa zakladateľky zariadenia Zuzany Tománkovej možné dať výpoveď bez udania dôvodu. "Zákon nedovoľuje vypovedať zmluvu uzatvorenú na dobu určitú bez udania dôvodu. Táto časť zmluvy je teda neplatná,“ tvrdí Tománková, ktorá je zároveň aj advokátka. 

Využitie priestorov

Zastupiteľstvo sa už pritom zhodlo čo bude s priestormi ďalej. Využiť ich chce na nedostatkové sociálne služby. "Potreba ich zriadenia vyplýva zo zvýšeného dopytu po poskytovaní takejto služby - pre osoby s Parkinsonovou chorobou, Alzheimerovou chorobou, schizofréniou či demenciou, v evidencii čakateľov na uvedený druh sociálnej služby je v súčasnej dobe 151 fyzických osôb," pokračuje Velšic. Tento počet údajne stále stúpa.

Kauza zneužívania 

​Čistý deň čelil v predchádzajúcich dvoch rokoch podozreniam v súvislosti so sexuálnym zneužívaním klientov. Kauzu otvorila poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vo februári tohto roku zrušilo neziskovej organizácii akreditáciu, rozhodnutie nadobudlo účinnosť 7. marca tohto roku. Čistý deň podal proti rozhodnutiu odvolanie, čo však nemá odkladný účinok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy