Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V byte žila s tromi desiatkami mačiek. Susedia boli zo zápachu zúfalí. Všetko zmenila smrť jedného zo zvierat
Zdielať na

V byte žila s tromi desiatkami mačiek. Susedia boli zo zápachu zúfalí. Všetko zmenila smrť jedného zo zvierat

LUČENEC / V jednom byte žila s tromi desiatkami mačiek. Ide o prípad z Lučenca, ktorí naši redaktori riešia už od včerajšieho rána. Obyvatelia bytovky si so susedou nevedeli dať rady minimálne 2 roky. Z jej bytu totiž vychádzal neznesiteľný zápach. Nepomohli ani viaceré sťažnosti. Veci sa pohli až teraz, keď jedna z mačiek zostala zakliesnená v okne.

Zviera chcelo pravdepodobne vyliezť cez vetracie okno, no zostalo zakliesnené. Svedkovia volali hasičov. Mačku sa žiaľ zachrániť nepodarilo. "Tá mačička, čo ju ten požiarnik zachránil, ešte žila v tom okno. Ale keď ju zniesol dole, tak zomrela. Ja som sa ju snažila oživiť," hovorí svedkyňa Renáta. Okrem tejto mačky však hasiči našli aj ďalšiu. Tá už bola ale uhynutá. Bola položená na parapete. Podľa veterinára musela zdochnúť pred niekoľkými dňami. "Povedala pani, že dnes ráno zomrela mačička, takže ju dala na parapet a že ju pôjde pochovať," hovorí suseda.

​Na majiteľku bytu, ktorá v tom čase nebola doma, sa zo strany jej susedov zniesla spŕška sťažností: "Stále je smrad, celý vchod sa na ňu sťažuje. A riešime to všelijako." "To je neskutočný smrad. Ja nemôžem na balkón. Lodžiu nepoužívam."

Problém už viackrát riešili s kompetentnými orgánmi, no zatiaľ sa riešenie nenašlo. Večer sa nám podarilo stretnúť aj s majiteľkou bytu, ktorá priznala, že situácia už začala byť neúnosná aj pre ňu. "Ja som fakt nevedela, čo mám s nimi robiť. Hľadala som to riešenie, vedela som, že musia ísť stade preč," hovorí majiteľka bytu. Chcela im zabezpečiť bývanie na dedine, no z finančných dôvodov sa jej to nepodarilo. To, že by boli týrané, však odmietla. Mačky dostala do daru, alebo ich zachránila z ulice: "Ostala som sama, nejak som sa upla na tie zvieratká a mala som len ich. Aj teraz mám len ich. Priateľ mi ochorel. Chcela som to riešiť."

Prípad mal pokračovanie aj dnes. Aktivistky situáciu nahlásili kompetentým orgánom. o pol tretej popoludní majiteľka byt dobrovoľne sprístupnila. Pracovníci Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy prišli v sprievode policajtov. Majiteľku bytu nakoniec presvedčili, že mačky treba umiestniť v útulku. Napočítali ich 31. "Chvalabohu, my sa už tešíme tomu," potešili sa susedia.

Riaditeľka uviedla, že mali k dispozícii vodu aj potravu, ako aj miesto na vykonávanie potreby. Boli prítulné, nenapádali sa, žili v symbióze. "Jednoznačne známky týrania nemôžeme povedať že boli. Bol len ten výživový stav mačičiek rôzny. Bola tam jedna mačička poranená," povedala Elena Kováčiková, riaditeľa RVPS v Lučenci. Voči majiteľke však začnú priestupkové konanie, keďže nevedela preukázať, či boli všetky zvieratá očkované. "Preukázal nám očkovanie u 10-tich kusov, u ostatných nevedela," tvrdí Kováčiková. Ďalšie kroky z ich strany budú závisieť veterinárneho lekára, ktorý posúdi ich zdravotný stav.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy