Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Policajtom pribudli na uniformy kamery. Budú pomáhať pri posudzovaní priestupkov
Zdielať na

Policajtom pribudli na uniformy kamery. Budú pomáhať pri posudzovaní priestupkov

BRATISLAVA / Mestskí policajti v Bratislave testujú nové mobilné kamery. Majú ich buď pripnuté na uniforme alebo na okuliaroch. Pomôcť by mali pri riešení sporných policajných zákrokov, prípadne počas rôznych masových akcií, či demonštrácií.

Podobné kamery používajú napríklad aj v Brne u našich západných susedov. Bratislavskí mestskí policajti majú na tri mesiace na skúšku podobné kamery. V testovacej fáze ich je šesť, ktoré sa pripínajú na uniformu a dve, ktoré sú v okuliaroch.

"Takéto zariadenie dokáže zadokumentovať skutočný priebeh deja, ktorý nastal pri nejakom incidente," vysvetlil náčelník mestskej polície Ivan Lechner. Kamery sa zapínajú dvojitým dotykom. Do nahrávky sa dostane aj 30 sekundový záznam toho, čo sa dialo ešte pred zapnutím kamery. Navyše je odolná voči vode ako aj pádu na zem.

Video z takýchto kamier je možné použiť aj ako dôkazy pri ďalšom konaní napríklad aj na súde. Systém totiž zábery zakóduje a automaticky uloží na server, aby sa k ním nedostali neoprávnené osoby.

"Prístup k ním má iba autorizovaný personál prostredníctvom dvojitej autentifikácie, ktorá okrem iného zaznamenáva aj to, kto, kedy presne s tým videom pracoval a videl ho," povedal zástupca predajcu kamier Vitor Rodrigues.

Spolu osem kamier, ktoré teraz testujú, na bežný výkon ani zďaleka nepostačuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy