Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tragická nehoda, ktorú zapríčinil medveď, rozpútala slovnú vojnu. Obyvatelia trvajú na svojej pravde
Zdielať na

Tragická nehoda, ktorú zapríčinil medveď, rozpútala slovnú vojnu. Obyvatelia trvajú na svojej pravde

RUŽOMBEROK / Po utorňajšej tragickej dopravnej nehode neďaleko Ružomberka sa stali terčom kritiky na sociálnych sieťach takmer všetci. Počnúc medveďmi, poľovníkmi, ochranármi až po vodičov. Redakcii TV JOJ sa ozvali ľudia, podľa ktorých za zvýšený počet medveďov v tejto lokalite môžu blízke rybníky. Ich zamestnanci údajne uhynuté ryby hádžu do blízkeho lesa. Tí ale tvrdenie vyvracajú.

" V priebehu roka sme zaznamenali viac oznámení od ľudí, že medvede sa tu pohybujú v blízkosti rybníkov a v blízkosti cyklostrasy. Sami cyklisti ich zaznamenali, keď im medveď prebehol cez cyklotrasu," vyjadril sa k stavu medveďov v okolí Milan Šlávka, riaditeľ Mestských lesov Ružomberok. 

Aj medveď, ktorý v utorok skoro ráno spôsobil vážnu nehodu, pri ktorej zahynul 44- ročný muž, podľa svedkov vyšiel na vozovku z cestičky medzi rybníkmi. To, že ho sem mohol prilákať pach rýb, nevylučujú ani tunajší zamestnanci. Striktne však odmietajú tvrdenia, že uhynuté ryby nelikvidujú predpísaným spôsobom. "Ľudia tiež povedia všetko možné, my neprikrmujeme, žeby sme tu z toho mali ako zoo. Cítia rybacinu aj cez plot, krmivo cítia, snažia sa k nám dobiť, a potom roztrhajú pletivo," vysvetlil zootechnik Radovan Ondrejka. "Okolie rybníkov alebo samotný areál rybníkov vytvára určitý pach, ktorý toho medveďa vie prilákať," pokračoval Šlavka. 

V jesennom období je podľa slov zootechnika bežné, že k rybníkom na Bielom Potoku prichádzajú medvede.   Kontaktovali sme aj Veterinárnu a potravinovú správu. V súvislosti s likvidáciou uhynutých rýb tu neriešili žiadny podnet. V tejto lokalite robí motoristom problémy, okrem medveďov, najmä vysoká zver. Úsekom medzi Ružomberkom a Liptovskou Osadou totiž vedú mnohé migračné trasy. Pomohlo by zrejme len vybudovanie takzvaného zeleného mosta. "Môže sa kľudne stať, že takýchto kolízií bude do budúcnosti pribúdať. Vodiči si musia uvedomiť, že musia znížiť rýchlosť a zvýšiť opatrnosť, najmä pri nočnej jazde," poznamenal a vyzval na záver vodičov riaditeľ Mestských lesov. 

Pozrite si reportáž o spomínanej nehode, pri ktorej zomrel 44- ročný muž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy