Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pád turistu pri výstupe na Gerlachovský štíť. Zasahovať musel aj vrtuľník
Zdielať na

Pád turistu pri výstupe na Gerlachovský štíť. Zasahovať musel aj vrtuľník

Archívna reportáž

VYSOKÉ TATRY / V poludňajších hodinách došlo k vážnemu úrazu vo Velickej próbe. Turisti, ktorí sa chystali vystúpiť na Gerlachovský štít, požiadali o pomoc záchranára HZS. Jeden z n

V pondelok okolo poludnia požiadali turisti záchranára Horskej záchrannej služby o pomoc pre 30 – ročného turistu. Ten spoločne s ďalšími turistami mal v úmysle vystúpiť na Gerlachovský štít.

V prvej časti výstupu, na začiatku Velickej próby, vystupovali turisti bez istenia a bez horského vodcu.  V tej časti výstupu sa ale zrútil a pri páde utrpel vážne porania hlavy a hornej končatiny.

Turista bol pri vedomí, ale dezorientovaný a nepamätal si, za akých okolností k nehode došlo. Záchranár HZS mu poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie, pripravil ho na letecký transport a za pomoci prítomných turistov transportoval na miesto, odkiaľ ho bolo možné evakuovať z terénu pomocou leteckej techniky.

Medzitým bola o súčinnosť požiadaná posádka vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu z Popradu. Zraneného turistu pomocou palubného žeriavu vyprostili z ťažko dostupného terénu a po medzipristátí pri Sliezskom dome a preložení na palubu vrtuľníka, ho letecky transportovali do nemocnice v Poprade.

Nie každá nehoda v Tatrách sa končí šťastne. Pozrite si aj nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy