Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spor o plot sa ťahá už 40 rokov. Ani jedna zo susied nechce ustúpiť
Zdielať na

Spor o plot sa ťahá už 40 rokov. Ani jedna zo susied nechce ustúpiť

SNINA / Nezávideniahodný spor majú susedky v Snine. Už viac ako 40 rokov sa naťahujú o 15 centimetrov pozemku, na ktorom chcú postaviť plot. Súd pritom v tejto veci právoplatne rozhodol ešte v roku 1977. Plot ale stále nestojí a žiadna zo žien o svoje centimetre nechce prísť.

Obidve susedky už niekoľko desiatok rokov trápi oplotenie v záhrade za ich rodinnými domami. "Ona sa súdi o 15 centimetrov. Nemôžem von vyjsť. A keď niečo poviete, už s vidlami a polícia," povedala žalovaná suseda Katarína. "Päťkrát chcel starý zahradiť, ale ona nedovolila. So sekerou a všelijak na mňa," oponuje, žalobkyňa Anna. 

Na Okresný súd v Humennom sa prípad dostal ešte pred 40 rokmi. Na súd sa obrátila pani Anna s tým, že susedia užívajú časť pozemku, ktorý patrí jej a ona si preto svoj majetok nemôže ohradiť. "Už tak bude, ako súd rozhodol. Už ani toľko, koľko mám za nechtom, nič nedám," povedala susedka Anna. 

Hoci žena o sebe hovorí ako o víťazke sporu, súd už v roku 1977 právoplatne jej žalobu zamietol. "Predchádzajúcu žalobu podanú v roku 1977 okresný súd Humenné zamietol na základe znaleckého posudku a kontrolného znaleckého posudku, zo záverov ktorých zhodne vyplynulo, že žalovaný neporušovali hranicu medzi svojimi nehnuteľnosťami a nehnuteľnosťami žalobkyne," uviedla Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji.  "To bol podvod. To neplatí a nie je dobre, lebo ja svoje nemám," dodala žalobkyňa. 

Pani Anna má 74, pani Katarína 78 rokov a obe sa zhodujú na tom, že s výstavbou nového oplotenia budú súhlasiť vtedy, keď hranicu pozemkov určí odborník. Znalci už pritom v posudkoch konštatovali, že hranica, ako je určená teraz, je v poriadku a nedošlo k porušenie vlastníckych práv. Vo veci má konať sninský katastrálny odbor. "Vo februári boli doklady zo súdneho spisu na žiadosť právnej zástupkyne opätovne doručované katastrálnemu odboru okresnému úradu Humenné na katastrálne konanie, ktorý následne súdu oznámil, že tieto postúpil okresnému úradu Snina, katastrálnemu odboru, ktorý je príslušný na ďalší postup," objasnila Ivana Petrufová.

"Ona ho začala a posunula, mestský úrad ju zastavil, kým súd neurčí hranicu. A súd už možno 20-krát rozhodol, že hranica je v poriadku," povedala susedka Katarína. "Bude tu a znova to premerajú. Všetko sa bude riešiť a hradiť, keď súd rozhodne," dodala Anna. 

Pani Anna sa preto na súd v priebehu rokov obracala znova. Ten však tú istú vec opakovane prejednávať nemôže, keďže o nej už právoplatne rozhodol ešte v roku 1977. "Furt je to na súde, ja neviem, čo robia," povedala Anna.

Sporný plot je aj okolo ambasády. Pozrite si o tom reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy