Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Auto nedalo prednosť motorke. Vodiča a spolujazdkyňu náraz vymrštil zo sedadiel
Zdielať na

Auto nedalo prednosť motorke. Vodiča a spolujazdkyňu náraz vymrštil zo sedadiel

HONTIANSKE TESÁRE / Na výlet po Slovensku tak skoro nezabudne manželský pár z Maďarska, ktorý havaroval neďaleko obce Hontianske Tesáre. Dvojici na motorke nedal prednosť 21-ročný vodič osobného auta. Obaja manželia utrpeli pri páde z motorky ťažké zranenia.

Vracali sa z výletu po Slovensku, na hraničný priechod v Šahách to bolo asi 20 kilometrov keď manželský pár z Maďarska sediaci na motorke havaroval. Pri Hontianskych tesároch im nečakane do jazdnej dráhy vošlo osobné auto. Vodič (21) vychádzal z vedľajšej cesty. "Podľa doterajšieho objasňovania k dopravnej nehode došlo pravdepodobne tak, že 21-ročný vodič nedal prednosť v jazde po hlavnej ceste prichádzajúcemu motocyklu," uviedla Petra Kováčiková, hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica. 

Motorkár (41) a jeho partnerka (39)  po náraze do auta z motorky spadli. Pri páde na vozovku obaja utrpeli ťažké zranenia. "Vodič motocykla narazil do osobného automobilu. V čase náčjho príchodu boli na mieste už záchranári so sanitkami," povedal Juraj Kocman, HaZZ Krupina. Muža previezli záchranári do levickej nemocnice, pre jeho manželku priletel záchranársky vrtuľník z Banskej Bystrice. Tridsaťdeväťročnú ženu hospitalizovali v nemocnici a jej stav je aj naďalej vážny.

"Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví z nedbanlivosti," povedala Petra Kováčiková. U vodiča osobného auta, ktorý nedal dvojici na motorke prednosť požitie alkoholu nezistili. "Tomuto vodičovi bol na mieste zadržaný preukaz. Na miesto dopravnej nehody bol prizvaný aj znalec z odboru cestnej dopravy," dodala hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica. 

Upozornenia a odporúčania:

  • Treba zvýšiť pozornosť, predvídať a včas reagovať.
  • Dôležité je nosenie ochranného oblečenia, chráničov a prilby. Reflexné prvky sú rovnako nevyhnutné.
  • Vždy treba jazdiť podľa svojich schopností a zručností, prispôsobiť sa stavu cesty, počasiu i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať.
  • Vodiči áut si zase musia uvedomiť, že na cestách už treba počítať aj s týmito, dvojkolesovými účastníkmi. A tí sa zmestia aj tam, kde autá nie. Azda najdôležitejšie je preto sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo auta.

Nedanie prednosti v jazde je častou príčinou nehôd. Pozrite si o tom aj nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy