Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Súd rozhodol v prípade poslanca Mizíka. Danko ho chce zastaviť
Zdielať na

Súd rozhodol v prípade poslanca Mizíka. Danko ho chce zastaviť

Archívna reportáž

PEZINOK / V stredu ráno sa začalo pojednávanie s poslancom strany ĽSNS Stanislavom Mizíkom na Špecializovanom trestnom súde. Poslanca obvinili pre jeho údajne nenávistné výroky na sociálnych sieťach.

Už od skorých ranných hodín bola do oblasti súdu privolaná polícia z bezpečnostných dôvodov, keďže boli predpokladané protesty a nepokoje. Poslanec Stanislav Mizík prišiel na pojednávanie s hodinovým predstihom a pokojne čakal na jeho začiatok. Novinári mu kládli otázky, na ktoré väčšinou neodpovedal.

"Sudca obžalovaného Mgr. S.M. oslobodil spod obžaloby, pretože podľa názoru sudcu nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný," povedala Katarína Kudjáková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu. 

Hoci poslanec na otázku reportérky TV JOJ Miriam Urbanovičovej-Štrbákovej, či sa stále cíti nevinný, nereagoval, počas pojednávania sa vyjadril, že sa necíti vinný, lebo príspevky na sociálnych sieťach neuverejnil. Po vynesení rozsudku poslanec Mizík neprejavil žiadne emócie. Uviedol ale, že jeho meno bolo pošpinené. "Boli prekrútené fakty, všetko bolo úplne postavené na hlavu," vyjadril sa Stanislav Mizík, poslanec NR SR za ĽSNS. Prokurátor naopak uviedol: "Obžaloba jednoznačne preukázala, že pán Mizík statusoval toto svoje stanovisko na web."

Poslanec Mizík pred pojednávaním nekonkretizoval svoje očakávania ohľadom výsledku pojednávania, ale prokurátor mal v tom jasno. Navrhol pre obžalovaného podmienečný trest s probačným dohľadom a rovnako exkurziu do koncentračného tábora. "Nech je obžalovanému uložená povinnosť, na vlastné náklady, zúčastniť sa na exkurzii v koncentračnom tábore Auschwitz v Poľskej republike s odborným výkladom a nech predloží súdu o tom potvrdenie," povedal. Poslanec Mizík na tento návrh reagoval, že keď bol prokurátor ešte malý, on už bol dvakrát v koncentračnom tábore. 

Na Špecializovanom trestnom súde mal vypovedať aj predseda strany ĽSNS Marian Kotleba, ale pre rodinné dôvody sa nedostavil. Na pojednávaní sa vyjadril aj odborník z oblasti histórie.

Záverečné reči skončili okolo 11:00 a na základe dôkazov sudca rozhodol o oslobodení poslanca ĽSNS Stanislava Mizíka. Prokurátor ale na obžalobe trvá. Tvrdí, že dôkazy jednoznačne preukázali, že extrémistický status na sociálnej sieti napísal práve poslanec Mizík. Aj preto sa okamžite odvolal a na ťahu je teraz Najvyšší súd. "Pokúsili sme sa za Úrad špeciálnej prokuratúry ochrániť dôstojnosť príslušníkov židovskej komunity na Slovensku. Nepodarilo sa nám to," dodal prokurátor.

Poslanec Mizík ešte v januári minulého roku na sociálnej sieti napadol zoznam osobností ocenených prezidentom Andrejom Kiskom. Po tom začalo policajné vyšetrovanie. Nasledovali prehliadky, okrem iného aj kancelárie poslanca v národnej rade. Obžalovaný je zo zločinu výroby extrémistických materiálov a prečinu hanobenia rasy a presvedčenia. Okrem iného, mu najmä prekážal ich židovský pôvod. Hrozí mu väzenie až na 6 rokov.

K prípadu sa vyjadril aj Andrej Danko: "Dnes sa ukázalo, že Slovensko potrebuje tvrdšiu legislatívu v oblasti definície antisemitizmu. A potrebujeme šialencov, akými sú v ĽSNS Mizík a podobní ľudia, vrátane Kotlebu, zastaviť. Verím, že prokurátor urobí všetko pre to, aby mohol pokračovať v konaní. Ak sa niekomu stačí tváriť na súde, že nevie obsluhovať počítač a vysmeje sa súdnictvu a všetkým slušným ľuďom, musíme týchto ľudí skutočne zastaviť."

"Polícia považuje zhromaždené dôkazy za dostatočné na to, aby osoba mohla byť postavená pred súd, ináč by prokurátor nepodal žalobu. Ale na druhej strane rozhodnutie súdu rešpektujeme," telefonuje Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy