Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Súd odsúdil kvetinárku, ktorá plánovala smrť manžela, na 8 rokov väzenia
Zdielať na

Súd odsúdil kvetinárku, ktorá plánovala smrť manžela, na 8 rokov väzenia

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd na slovenskom uznal v novom procese českú podnikateľku Evu Zámečníková vinnou z objednania vraždy svojho slovenských manžela a vymeral ju za to trest osem rokov väzenia. Rozhodnutie nie je právoplatné. Predchádzajúce dva verdikty súdu prvej inštancie v prípade, jeden odsudzujúci a jeden oslobodzujúci obžaloby, slovenské najvyšší súd v minulosti zrušil. Ku spomínané vražde nakoniec nedošlo, korunný svedok prípad ohlásil polícii.

Obžalovaná si podľa prokuratúry objednala vraždu manžela v januári 2014, len dva mesiace po sobáši s profesionálnym vojakom, s ktorým žila na západnom Slovensku. Motívom objednania vraždy bola vraj snaha obžalovanej získať manželov majetok.


Češka aj počas pondelkového pojednávania vinu poprela. Hoci predtým tvrdila, že sa s korunným svedkom prípadu v polovici januára roku 2014 stretla, v pondelok svoju výpoveď zmenila. Povedala, že v uvedenej dobe bola v Českej republike. Práve v tomto termíne si Zámečníková podľa prokurátora u korunného svedka na spoločnom stretnutí na Slovensku vraždu objednala.

Korunný svedok, ktorý sa obrátil na políciu, predtým uviedol, že Zámečníková mu za vraždu sľúbila odmenu 50 000 eur. Zámečníková skôr tvrdila, že korunný svedok sa jej chcel v procese pomstiť za to, že mu odmietla požičať peniaze a že žiadny dôkaz nepotvrdil informácie o vražde a spomínanej odmene. Obhajoba tiež spochybnila dôkazy vrátane odposluchov.

Slovenský súd najprv v roku 2015 uložil Zámečníkovej v uvedenom prípade deväťročný trest väzenia. Najvyšší súd o rok neskôr dospel k záveru, že súd prvého stupňa pochybil pri posudzovaní dôkazov, rozsudok zrušil a vec vrátil na nové prejednanie. Špecializovaný trestný súd v novom procese Zámečníkovú oslobodil spod obžaloby vlani v januári. Toto rozhodnutie najvyšší súd zasa tento rok v apríli zrušil s odôvodnením, že ku skutku uvedenému v obžalobe došlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy