Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
MIMORIADNE: V Košiciach rozhodol súd o zadržanom hľadanom teroristovi
Zdielať na

MIMORIADNE: V Košiciach rozhodol súd o zadržanom hľadanom teroristovi

KOŠICE / Po utajovanej akcii slovenských špeciálnych policajných jednotiek v Košiciach skončil v putách a v cele predbežného zaistenia muž, po ktorom pátrali ukrajinskí susedia. Údajne pre terorizmus a vážne zločiny, medzi inými aj pre ozbrojený útok na policajtov. Informovali sme o tom ako prví už včera. 40-ročný Vladimír žil už dva roky v Košiciach s maďarským pasom. Od zatknutia ho na súd ho predviedli po 14-tich hodinách.

Ukrajinca podozrivého z gangsterstva, terorizmu a útokov na políciu s granátmi predviedli pred košický súd expresne rýchlo a za mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Podľa ukrajinskej polície a Interpolu je zadržaný muž mimoriadne nebezpečný a na krku má závažné skutky. Potvrdzuje to aj košická prokuratúra. "Hrozby zabitia, ilegálneho zajatia, držania rukojemníka, gangsterstvo, terorizmus, útok na verejných činiteľov a ďalšie trestné činy," tvrdí Milan Filičko, hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach.

Vladimír G. tvrdí, že s týmto zoznamom zločinov nemá nič spoločné: "Som novinár, to je politické stíhanie, som zatknutý tu len kvôli politickým otázkam."

Veľa vypovedá fotografia, na ktorej je v popredí a ozbrojený ťažkou muníciou. Náš reportér sa ho pýtal na vysvetlenie tejto snímky: "Áno, mal som, samozrejme, pretože som mal profesionálne kontakty na politickú stranu Pravý sektor."​A práve táto strana, alebo takzvaný odboj mal v roku 2015 zaútočiť na policajtov v Mukačeve streľbou a dokonca granátmi. Tamojšie, ale aj ruské médiá to prinášali ako informáciu číslo jeden. Hovorili dokonca o strate na živote. "Nikdy, nikdy v ruke som nemal granáty. Som novinár, nie som terorista. Pracoval som ako slobodný novinár."

Obyvatelia vnútrozemia Ukrajiny začali žiť po mukačevskej dráme v obrovskom strachu. "Predstavte si, že tá prestrelka bola za bieleho dňa a v centre Mukačeva, všade okolo ľudia, niečo hrozné. A to nebolo tak ďaleko od Užhorodu," opisuje Ivan, ktorý je policajtom v Užhorode.

Košický krajský súd rozhodoval o Ukrajincovi podozrivom z terorizmu viac než jednu hodinu. Tento muž napokon skončil za mrežami košickej väznice. "Väzba začala plynúť momentom jeho zadržania. Vyžiadaná osoba ihneď po vyhlásení uznesenia zahlásila sťažnosť. O tej rozhodne Najvyšší súd Slovenskej republiky," potvrdila sudkyňa.

​Podozrivý Ukrajinec mal oficiálne občianstvo Európskej únie a maďarský pas. Na košickom sídlisku žije už dva roky s celou rodinou: "Áno, mám rodinu, deti, všetkých." ​Podľa informácii TV JOJ mal teroristické skupiny zásobovať zbraňami. Polícia preto použila pri jeho zatýkaní mimoriadne opatrenia. Košický krajský súd má 48 hodín na to, aby rozhodol či nebezpečného muža a teroristu vydá úradom späť domov na Ukrajinu. ​​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy