Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vážna nehoda autobusu s osobným autom. Takto sa cvičia skutočné zásahy
Zdielať na

Vážna nehoda autobusu s osobným autom. Takto sa cvičia skutočné zásahy

SENEC / Vážna dopravná nehoda pri Senci si vyžiadala niekoľko mŕtvych a ťažko zranených. Našťastie išlo len o cvičenie. Figurantmi boli stredoškoláci z Bratislavy.

Hasiči, záchranári, policajti a desiatky zranených cestujúcich. Títo všetci si dnes vyskúšali simuláciu dopravnej nehody autobusu s osobným autom. Cieľ tohto cvičenia bol jasný. Zachrániť čo najviac ľudských životov a dostať ich do bezpečia v čo najkratšom čase. Samozrejme všetko podľa reálnych postupov, ktoré sa používajú pri skutočných katastrofách. Na to aby takáto záchranná akcia 100 percentne fungovala musia všetky zložky maximálne spolupracovať.

"Precvičovali sme si a zdokonalovali sme si určité postupy pri likvidácií takejto ťažkej dopravnej nehody, kde je veľa zranených osôb. Jednak je to vyslobodzovanie, toho zraneného, poskytnutie predlekárskej prvej pomoci, zabezpečenie vozidiel proti požiaru a vyslobodenie týchto zranených osôb," opisuje Emil Moťovský, riaditeľ hasičského zboru v Pezinku.

"Hasiči začali stabilizovať autobus tak, aby bol bezpečný na vstup zdravotníkov. Veliteľ zásahu, čo je veliteľ prvej zdravotnej posádky sa dohováral s hasičmi a policajtmi o manažérskych veciach," tvrdí lekár a a záchranár Viliam Dobiáš.

Druhá posádka po príchode začne triediť zranených do niekoľkých skupín, to všetko na základe rýchleho vyšetrenia. "Na mŕtvych, na akútne zranených, ktorí potrebujú prakticky okamžite pomoc. Potom na ďalšiu skupinu tých, ktorí sú tiež zranení, ale ošetrenie môže počkať. A plus na chodiacich, ktorí môžu mať drobné poranenia na horných a dolných končatinách, na tvári, na hrudníku, ale sú chodiaci," opisuje priebeh cvičenia Dobiáš.

Po roztriedení a stabilizovaní zdravotného stavu nasleduje prevoz do nemocníc od tých najakútnejších prípadov až po ľahko zranených. "My sme riadiace a koordinačné stredisko. Zároveň zabezpečujeme a zisťujeme dostupnosť jednotlivých nemocníc. To znamená, aby sa nezahltila jedna nemocnica tak vlastne zisťujeme dostupnosti aj okolitých nemocníc," hovorí Ján Gembický z operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

Všetky záchranné zložky sa zhodli na jednom a tom istom. Takéto cvičenia sú doslova na nezaplatenie. "Tie nedostatky, ktoré ľudia spravia  si okamžite uvedomujú. A v reálnom živote ich už potom nikdy neurobia. Takže nabudúce to bude ako z veľkej knižky," tvrdí Dobiáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy