Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nechcené psíky na Spiši zrejme prídu o domov. Susedom útulok prekáža
Zdielať na

Nechcené psíky na Spiši zrejme prídu o domov. Susedom útulok prekáža

Archívna reportáž

MATEJOVCE NAD HORNÁDOM / Úmyselné provokovanie psov v útulku a hádzanie petárd. S týmto sa už pár mesiacov potýkajú manželia Valkošákovci. Prevádzkujú útulok pre psov v Matejovciach nad Hornádom (okr. Spišská Nová Ves). Už im ale došla trpezlivosť. Hrozí, že o túlavých či zanedbaných psov zo Spiša sa nebude mať kto postarať.

Teror v útulku už trvá približne 10 mesiacov. Majitelia aj poznajú konkrétneho vinníka. Je ním suseda. "Psíkovia aj my sme vystavení dennému útoku zo strany susedy," hovorí Silvia Valkošáková, majiteľka útulku Šťastný psík.

Už dlhšiu dobu približne tridsiatka útulkáčov bezdôvodne šteká. Majiteľom to bolo podozrivé. Keďže psi poznajú, vedia že zborovo štekajú iba pri kŕmení, alebo keď ku výbehom prídu cudzie osoby. Zvláštnosťou bolo, že v poslednú dobu štekali na prvý pohľad bez príčiny. "Keď išiel večer manžel do útulku, zistil, že suseda stojí za potom sme začali situáciu viac vnímať. Zistili sme, že suseda úmyselne na nich útočí a stupňuje sa to. Ten štekot a všetko spôsobuje práve ona svojim konaním," dodala Valkošáková.

So susedmi má útulok spoločný plot. Keď pred rokmi vznikal, manželia sa susedov pýtali, či im to nebude prekážať. Vtedy dostali takpovediac požehnanie. Teraz je situácia iná. Manžel susedy počas nakrúcania reportáže zaútočil na kameramana.

Trestné oznámenie na susedov

Prevádzkovatelia podali ešte v marci na susedov aj trestné oznámenie za týranie zvierat. Policajti ho po preverení odmietli. "Oznamovateľ voči vydanému uzneseniu nepodal žiadny opravný prostriedok, preto toto uznesenie nadobudlo právoplatnosť 23. apríla 2018," uviedla hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová.

Manželia Valkošákovci zaradili spiatočku, bojovať už nevládzu. Čaká ich sťahovanie rodiny aj útulku. "Bude to ťažké, ale nemáme inú šancu. Koterec po koterci rozpáliť, pozvárať na novo, pobrať všetko, čo sa dá," dodala majiteľka útulku.

Manželia, ktorí útulok berú ako svoje poslanie, sú zúfalí. Potrebujú pre psov nájsť nový domov. Či im budú aj v budúcnosti pomáhať, nie je jasné. "Záleží, aký pozemok nájdeme. Záleží, kde tých psov budeme dávať," povedal majiteľ útulku František Valokšák.

Zdá sa, že s útulkami sú na Slovensku problémy nielen vo vianočnom období, kedy praskajú vo švíkov po návale odmietnutých domácich maznáčikov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy