Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muž, ktorý pred 5 rokmi odrezal družke hlavu, pôjde zrejme domov
Zdielať na

Muž, ktorý pred 5 rokmi odrezal družke hlavu, pôjde zrejme domov

ŽAKOVCE / Prípad spod Tatier, ktorý pred piatimi rokmi vydesil celú dedinu Žakovce (okres Kežmarok) môže mať po utorňajšom rozhodnutí súdu nečakaný koniec. Muž, ktorý brutálne zavraždil svoju partnerku Katarínu, sa zrejme vráti z ústavnej starostlivosti domov. Taký je verdikt súdu. Zmeniť to môže prokurátor, ktorý si ponechal čas na rozmyslenie, či sa odvolá alebo nie.

Na deň 2. mája 2013 obyvatelia Žakoviec zrejme nikdy nezabudnú. Vtedy 45-ročný Ján surovo zavraždil svoju družku Katarínu v ich dome. Záchranári ju nasli ležať v kaluži krvi s odrezanou hlavou.Jeho spútali a odviezli do nemocnice. Skončil na psychiatrii.

Chce sa liečiť z domu 

Po piatich rokoch je takmer celá dedina opäť v strehu a všetci nervózne očakávali ako rozhodne súd. Mužovi síce v minulosti nariadil psychiatrické liečenie, on je ale teraz presvedčený o tom, že už nie je potrebné a chce sa liečiť ambulantne. Súd svoje rozhodnutie prehodnotil a rozsudok zaznel po približne jednej hodine. 

"Okresný súd Prešov v danom prípade vyhovel návrhu príslušného nemocničného zariadenia. Na základe vykonaného znaleckého dokazovania zmenil nariadené ochranné psychiatrické liečenie ústavnou formou na ochranné psychiatrické liečenie ambulantnou formou," informovala Ivana Petrufová, hovorkyňa krajského súdu.

Obec je prekvapená

"Určite ma táto informácia prekvapila, lebo viete, nádej umiera posledná a tu trošku nádeje som mala aj ja, že súd zváži všetky za aj proti a že nakoniec rozhodne o tom, že zostane v ústavnej starostlivosti," priznala starostka obce Katarína Krullová. 

S rozhodnutím súdu sa stotožnil aj súdny znalec z odboru psychiatrie i psychiater. Navrhli, aby bral po prepustení z nemocnice predpísane lieky a chodil pravidelne na injekcie. Informácie o jeho návrate domov sa veľmi rýchlo rozšírili medzi miestnych. "Veď má rodinu, tak ho možno budú strážiť," dúfa obyvateľka Žakoviec. Ľudia sa ale podľa starostky boja a nie je to dobré. 

Kde bude bývať 

Údajne preliečený muž sľúbil, že bude dodržiavať všetky nariadenia. Podľa toho čo odznelo v súdnej sieni sa ale do opusteného domu v Žakovciach nechystá vrátiť. Bývať by mal v Poprade v garsónke, kde sa o neho bude starať jeho sestra. Rozhodnutie ale ešte nie je právoplatné, čakajú na vyjadrenie prokurátora. Ten zatiaľ zvažuje, či sa odvolá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy