Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bitka o byt v centre Bratislavy. Právoplatne odsúdený Pachinger bojuje o strechu nad hlavou
Zdielať na

Bitka o byt v centre Bratislavy. Právoplatne odsúdený Pachinger bojuje o strechu nad hlavou

BRATISLAVA / Právoplatne odsúdený Patrik Pachinger v kauze nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia dnes musel riešiť otázku vlastného bývania. K bytu, v ktorom býva, sa totiž hlási nový majiteľ, ktorý mal nehnuteľnosť získať v dražbe. A ten dnes, za asistencie polície, prišiel Pachingera deložovať. Polícia ale jeho obydlie chránila.

Muž, ktorý tvrdí, že sporný byt vydražil hovorí, že sa do neho nevie dostať už od apríla. "Policajti mi zabránili vstúpiť do tohto bytu. Mi povedali, že je ich úlohou dávať pozor, aby niekto náhodou na tomto byte nevŕtal zámky," tvrdí vydražiteľ bytu.

Patrik Pachinger ale tvrdí, že k bytu je prihlásený aj trvalým pobytom: "Priebeh dražby a príprava na ňu bol v rozpore zo zákonom asi v siedmych ustanoveniach." Na miesto sa dostavila aj zástupkyňa dražobníka. "Túto dražbu sme organizovali v súlade so všetkými ustanoveniami zákona o dražbách. Boli splnené všetky podmienky, tak ako majú byť. A po zaplatení kúpnej ceny sa vydražiteľ stáva právoplatným vlastníkom."

Predmetom sporu je byt v starom meste Bratislavy. Jeho nový majiteľ tvrdí, že si svoje práva bude hájiť, naopak Patrik Pachinger, ktorý v ňom stále býva tvrdí, že v práve je on a že sa z neho nevysťahuje. "Nie je to pravda, my máme právny titul na základe komisionárskej zmluvy. To som dneska predložil na polícii, aj s tým, že to správkyňa prevzala," hovorí Pachinger. "Na tento byt bol poskytnutý úver z Tatrabanky, ktorý sa vôbec nesplácal. Preto byt skončil v dobrovoľnej dražbe," potvrdil nový majiteľ bytu.

​Podľa advokátky vydražiteľa byt naposledy vlastnila spoločnosť, ktorá dnes už neexistuje. "My nepotrebujeme ísť na súd, nepotrebujeme žalobu o vypratanie, nakoľko neexistuje právny titul na základe, ktorého pán Pachinger byt obýva," potvrdila Veronika Škodová, právna zástupkyňa vydražiteľa. "V tejto súvislosti bolo prijaté trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu neoprávneného užívania bytu, ktorým sa v súčastnosti zaoberá príslušný útvar v pôsobnosti OR PZ v Bratislave I.," tvrdí Lucia Mihalíková, hovorkyňa KR PZ v Bratislave.

Oslovili sme aj dotknutú banku. "Všetky informácie, ktoré sú chránené bankovým tajomstvom, môže banka poskytnúť tretím osobám len s predchádzajúcim písomným súhlasom dotknutého klienta," dodáva Zuzana Žiaranová, hovorkyňa Tatra banky. Podľa advokátky vydražiteľa policajti v tomto prípade porušili svoje právomoci. "Určite podám šťažnosť na inšpekciu, určite sa toho nemienim vzdať, aby sme sa do toho bytu dostali," tvrdí Žiaranová.

"Nekupoval som ho preto, aby tam býval pán Pachinger a aby ja som za neho platil jeho bývanie. Užíva tento byt, neplatí za energie, neplatí nič," rozhorčuje sa vydražiteľ. Pachinger je odhodlaný bojovať: "My sa budeme účelne brániť podali sme žalobu na neplatnosť dražby, podali sme žalobu o určenie vlastníctva. Žiaľ ešte sa o ničom nerozhodlo."

Tým argumentuje aj polícia. "Kedže v tomto prípade neexistuje rozhodnutie žiadneho orgánu k výkonu rozhodnutia niekoho z bytu vysťahovať, policajný zbor nemal zákonné oprávnenie asistovať pri svojpomocnom vysťahovaní z bytu," hovorí Lucia Mihalíková. Po nedávnom odsudzujúcom rozsudku na Najvyššom súde teraz Patrik Pachinger čaká na to, či mu sudca na OS BA I odklepne slobodu na podmienku. Podľa jeho advokáta je konanie v tejto veci už na spadnutie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy