Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Brtva a Pachinger sa do väzenia nehrnú. Podporil ich v tom aj Najvyšší súd
Zdielať na

Brtva a Pachinger sa do väzenia nehrnú. Podporil ich v tom aj Najvyšší súd

BRATISLAVA / Patrik Pachinger a David Brtva z kauzy tunelovania nebankoviek BMG a Horizont zatiaľ nemusia za mreže. A to napriek tomu, že Najvyšší súd im právoplatne potvrdil tresty. Ten istý súd totiž koncom minulého týždňa zrušil príkaz na ich dodanie do výkonu trestu.

Patrik Pachinger a David Brtva sa do väzenia zjavne neponáhľajú, robia všetko preto, aby nemuseli nastúpiť na výkon trestu. Zdá sa, akoby im v tom pomáhal aj Najvyšší súd. Ten totiž zrušil príkaz na ich dodanie do výkonu trestu. "Predsedníčka senátu najvyššieho súdu 27.4 zrušila príkaz na dodanie do výkonu trestu Patrika Pachingera a Dávida Brtvu z dôvodu zachovania ich základných ústavných práv, a to najmä práva na rozhodnutie o ich žiadostiach," vyjadrila sa hovorkyňa Najvyššieho súdu SR, Alexandra Važanová. "Neočakával som to, takúto žiadosť som na Najvyšší súd nedával,"  povedal Patrik Pachinger.

Pachinger a Brtva si o odklad trestu žiadajú aj na Špecializovanom trestnom súde, ktorý celú kauzu BMG a Horizont pojednával. Okrem toho si na súde v Trnave a Bratislave žiadajú aj o podmienečné prepustenie. Ide o to, že ešte počas procesu sedeli vo väzbe a tam si odpykali väčšinu času z trestu. Všetko bude závisieť od toho, ako sa k tomu postavia jednotlivé ústavy na výkon trestu, aké vytvoria posudky.

V prípade, že sa vo väzení správali dobre, je vysoká pravdepodobnosť, že nižšie súdy im napokon podmienečné prepustenie odsúhlasia. "Ja by som nemal dôvod utekať, som presvedčený, že som v práve, a spolieham na to, že v mimoriadnych opravných prostriedkoch uspejeme, či už to bude dovolanie, alebo budeme musieť ísť hoci aj do Štrasburgu," hovorí Pachinger. Najvyšší súd v kauze BMG a Horizont ešte nerozhodol o osude Jozefa Majského. Rozhodovanie odložili pre jeho zlý zdravotný stav. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy