Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Argentíne viedol normálny život. V Európe hľadali Slováka pre podozrenie z vraždy
Zdielať na

V Argentíne viedol normálny život. V Európe hľadali Slováka pre podozrenie z vraždy

PODĚBRADY/BRATISLAVA / Českým mestom Poděbrady otriasol v apríli 2009 prípad vraždy. V jednom z rodinných domov objavili mŕtve telo, ktoré tam bolo približne dva mesiace. Aj napriek tomu, že sa vrah skrýval celé roky, vo februári ho zadržala argentínska polícia. Teraz čaká Slovák na vydanie do Česka.

Mŕtve telo 24-ročného mladíka našiel v rodinnom dome majiteľ, ktorému sa nájomník dlhšiu dobu neozýval. Súdny lekár našiel pri pitve dve bodné rany, a tak bolo isté, že nezomrel náhodne. Polícia začala po vrahovi pátrať, no ten mal slušný, približne dvojmesačný náskok. Dlhé roky sa ukrýval v hlavnom meste Argentíny, Buenos Aires, no ani v takmer 14-miliónovom meste sa pred trestným stíhaním neskryl. 

Slovák Kristián D. patril dlhé roky medzi najhľadanejších Slovákov. Interpol ho spolu s argentínskou federálnou políciou zatkli 9. februára v mieste jeho bydliska. Kristián pritom v Argentíne viedol normálny život. Žil v podnájme v okrajovej časti a chodil do práce. Po zadržaní sa najskôr vydával za niekoho iného, ale pri výsluchu sa napokon k svojej identite aj sám priznal. "Hľadaný muž bol v Argentíne od konca roka 2008 a pracoval ako natierač lodných konštrukcií. V tomto momente je zadržaný a väzobne stíhaný," uvádza sa v stanovisku argentínskej polície. 

Podozrivého Slováka najskôr hľadali na území Česka, Slovenska a Európskej únie. Štyri roky po vražde na neho vydali medzinárodný zatykač. "Občan Slovenskej republiky, na ktorého bol vydaný český medzinárodný zatýkací rozkaz, bol hľadaný pre trestný čin vraždy, ktorý bol vydaný Okresným súdom v Nymburku dňa 3. októbra 2013. Slovenský občan nebol odsúdený, ale mal status obvineného," píše sa v stanovisku českej polície. 

"Teraz je to vec príslušných argentínskych orgánov. Tie rozhodnú, či ho do Česka vydajú alebo nie. V túto chvíľu nedokážeme odhadnúť, kedy by sa tak mohlo stať. Avšak predpokladáme, že extradičné konanie potrvá niekoľko mesiacov," uviedla Lucie Machálková z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti Českej republiky. Ak by sa argentínska strana rozhodla Kristiána napokon nevydať, zrejme by sa aj naďalej mohol vyhýbať trestnému konaniu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy