Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tvrdil, že ho vydierala mafia prepojená na bývalú sudkyňu Jankovskú. Teraz čelí trestnému stíhaniu
Zdielať na

Tvrdil, že ho vydierala mafia prepojená na bývalú sudkyňu Jankovskú. Teraz čelí trestnému stíhaniu

BRATISLAVA / Muž, ktorý tvrdí, že ho mala vydierať mafia – prepojená na sudkyňu a neskoršiu političku Moniku Jankovskú, sám čelí trestnému stíhaniu za svoje výroky. V bratislavskom Justičnom paláci mali v tejto kauze vypovedať svedkovia, vrátane manžela poškodenej. Obžalovaný ale podľa súdu hlavné pojednávanie zmaril a dostal pokutu.

Na Okresnom súde Bratislava 1 mal po štvrtý raz pokračovať proces s mužom, ktorý čelí obžalobe pre ohováranie štátnej tajomníčky. Trenčiansky podnikateľ sa mal na jej adresu nelichotivo vyjadrovať najmä po tom, čo sa stala štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti. Tá po medializácii kauzy označila jeho výroky za nepravdivé.

Prepojenie s podsvetím

Janíček mal ešte dávnejšie emailom upozorňovať viaceré štátne inštitúcie na údajné prepojenia štátnej tajomníčky s podsvetím. Polícia ho začala stíhať a vlani v júli na neho podala krajská prokuratúra v Bratislave obžalobu. Súd už stihol vypočuť obžalovaného i poškodenú, na rad mali prísť výsluchy šiestich svedkov, traja však chýbali. Hlavné pojednávanie odročili na 18. júna.

Zmarenie pojednávania 

Dôvodom bola neprítomnosť obžalovaného, ktorý dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti iba v prípade, že sa bude rozhodovať o jeho námietke zaujatosti. Tú vraj podal preto, že sa mu jeho výsluch nezdal byť objektívny. Sudca však o námietke voči procesnému postupu súdu nemusí rozhodovať. "Z dôvodu zmarenia hlavného pojednávania bola obžalovanému uložená poriadková pokuta 150 eur," informoval hovorca krajského súdu, Pavol Adamčiak. 

Účelové obvinenie

Podnikateľ Ondrej Janíček tvrdí, že prišiel o budovu v centre mesta po tom, čo ho na konci 90. rokov polícia účelovo obvinila z vydierania. Kým bol vo väzbe, mafia mala zatlačiť na jeho rodinu, aby prepísala podiely vo firme na vopred dohodnutých ľudí. Celú akciu mal riadiť nebohý Peter Čongrády, boss jednej z vetiev bratislavskej zločineckej skupiny Sýkorovcov. A to za asistencie sudkyne Moniky Jankovskej, ktorá o jeho väzbe rozhodovala.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy