Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Chlapci si únos do Viedne vymysleli. Vykradli pohostinstvo
Zdielať na

Chlapci si únos do Viedne vymysleli. Vykradli pohostinstvo

FIĽAKOVO / Prípad nezvestných školákov z Fiľakova sa skončil šťastne. Našli ich v krízovom centre vo Viedni odkiaľ ich rodičia priviezli domov. Po ich výsluchu na polícii ale vyšli na povrch zaujímavé informácie. Kamaráti totiž pred útekom vykradli miestne pohostinstvo. Priznali aj to, že ich nikto neuniesol. Do zahraničia sa dostali vlakom.

Policajtom sa chlapci priznali, že výlet do Rakúska si naplánovali. Peniaze na cestu im ale chýbali. Spoločne sa dohodli, že sa vlámu do tohto miestneho pohostinstva.

Okolo pol jedenástej v noci vypáčili dvere a ukradli približne 200 eur. S touto hotovosťou sa pešo vybrali na železničnú stanicu do Fiľakova. "O štvrtej sme si kúpili lístky, nastúpili sme na vlak a išli do Zvolena. Tam sme nastúpili na vlak smerujúci do Bratislavy," opisuje jeden z trojice chlapcov Sebastián. 

A o pár hodín neskôr sa už traja školáci túlali ulicami Viedne. Prespali v parku, na druhý deň ale skončili v rukách policajtov. Muži v civile ich mali odviezť na policajnú stanicu v čiernom aute. To bol vraj dôvod, prečo si najskôr mysleli, že ich uniesli. Svojim príbuzným to ale tvrdili ešte aj v stredu večer, keď už boli umiestnení v krízovom centre. A toto bol dôvod, prečo klamali.

"Z celého preverovania tohto prípadu vyplýva záver, že informácia o únose týchto chlapcov bola z ich strany vymyslená," informuje hovorkyňa banskobystrickej polície Petra Kováčiková. Historka troch chlapcov o únose ale vyústila do poriadnej paniky. Dvaja iní školáci z Fiľakova sa totiž zrejme inšpirovali ich príbehom a svojim rodičom povedali, že ich na ulici oslovili neznámi muži na čiernej dodávke. Ich matky toto okamžite zverejnili na sociálnej sieti.

"Je na mieste, aby takúto vec rodič riešil v prvom rade s políciou, aby nevznikala medzi občanmi panika, pokiaľ nie je táto informácie dostatočne a riadne preverená," hovorí Kováčiková. Tieto statusy v krátkej dobe zdieľali stovky ľudí. Obavy mali pochopiteľne aj ostatní rodičia. Prípad začala okamžite riešiť štátna aj mestská polícia. 

Mestskí policajti prezreli kamerové záznamy. Tie zachytili jedného z chlapcov, ako kráča domov zo školy, žiadna čierna dodávka sa pri ňom ale nezastavila. Vtedy vyšiel s pravdou von. "Sa ten jeden priznal, že si to všetko vymyslel," povedal náčelník Pavel Baláž. 

Rodičia školopovinných detí z Fiľakova a okolia môžu byť teda pokojné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy