Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Svedok tvrdí, že si u neho objednala vraždu manžela. Vypočula si už oba verdikty, teraz bude súd tretíkrát
Zdielať na

Svedok tvrdí, že si u neho objednala vraždu manžela. Vypočula si už oba verdikty, teraz bude súd tretíkrát

BRATISLAVA / Už v utorok si Eva Zámečníková, ktorá je obžalovaná z objednávky vraždy svojho manžela, vypočuje zrejme definitívny verdikt. Raz ju totiž špecializovaný trestný súd už odsúdil a uznal vinnou, po odvolaní sa na Najvyšší súd ju neskôr spod obžaloby oslobodili. Senát totiž nemohol brať ako dôkaz celú výpoveď korunného svedka.

24. januára 2014 zadržali príslušníci národnej kriminálnej agentúry Evu Zámečníkovú po tom, čo na ňu jej kamarát Martin Adamkovič nabonzoval, že ho poprosila o vraždu jej manžela. Aby akciu nezmarili, zo svedka urobili agenta, ktorý s ďalším policajtom mali v jej dome nafingovať vraždu.

Po pár mesiacoch obvinenú Evu museli prepustiť z väzby na slobodu, nakoľko krátko pred zadržaním otehotnela. Hoci sa zúčastňovala každého pojednávania, až do svojej záverečnej reči sa rozhodla nevypovedať. Ani to ju však nezachránilo a špecializovaný trestný súd ju v auguste 2015 odsúdil na 9 rokov väzenia. Lenže po odvolaniach vyslovil Najvyšší súd jasný záver - konštatoval závažné pochybenia.

Polícia totiž nezákonne ustanovila svedka Martina Adamkoviča za agenta a špecializovaný trestný súd mohol brať ako dôkaz len časť jeho výpovede. Preto ju koncom januára 2017 oslobodil senát spod obžaloby. "Perfektný pocit oslobodenia, tak, ako to malo byť už na začiatku," vyjadrila sa vtedy Eva Zámečníková. 

Proti verdiktu podal odvolanie prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry a spis znovu putoval na Najvyšší súd. Ten by už v utorok ráno mohol rozhodnúť, či je Eva Zámečníková nevinná, alebo či odvolaniu prokurátora vyhovie.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy