Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Saharský piesok môže zničiť lak na aute. Pozrite sa na to, ako sa ho najúčinnejšie zbaviť
Zdielať na

Saharský piesok môže zničiť lak na aute. Pozrite sa na to, ako sa ho najúčinnejšie zbaviť

BRATISLAVA / Už niekoľko dní nám strpčuje život saharský piesok. Zisťovali sme aj to ako správne umyť auto, aby sme nepoškodili lak.

Kolóny, kolóny a kolóny. Tak to posledné dni vyzerá na autoumývarkach po celej Bratislave. Za všetko môže piesok až z ďalekej Sahary. "Tak stačí sa pozrieť na moje auto, ako to vyzerá. Je to neuveriteľné, ale treba sa s tým naučiť žiť. Autoumývarky musia poriadne zarobiť," opisuje jeden z Bratislavčanov túto situáciu. "No myslím, že nemá pršať ešte týždeň, takže by to malo byť dobré. A nebojím sa ho, však je to len piesok," vidí to pozitívnejšie druhý čakateľ na umytie.

Piesok preletel doslova niekoľko tisíc kilometrov a rozhodne nezanechal stopy iba na autách na Slovensku. Tento pozdrav z púšte postupne putoval ponad Alžírsko, Tunisko, Stredozemné more, Balkán, Chorvátsko, Maďarsko, Česko, Rakúsko a cez našu krajinu až na sever Poľska. Ako to je vôbec možné? "V prúdení veľmi teplého pôvodom tropického vzduchu odniekial zo Sahary sa do vysokých častí atmosféry dostane aj jemný piesok z tejto púšte, ktorý putuje putuje až nad Stredozemné more a v dôsledku iných procesov v atmosfére sa vytvoria podmienky na zrážky a vlastne padá s tými kvapkami dažďa," vysvetľuje meteorologička Miriam Jarošová.

Podľa meteorologičky Slovensko je už v bezpečí a majitelia áut sa môžu veselo pustiť do čistenia. Zisťovali sme, ako správne umyť auto, aby sme náhodou nepoškodili lak. "Určite by som neodporúčal zobrať si špongiu a 10 litrov vody vo vedre a začať to šúrovať pred domom, pretože to len zbytočne poškriabete. To predtlakové umytie má čosi do seba. Vlastne stiahne tu najhoršiu zmes toho všetkého," odporúča dopravný konzultant Maroš Palesch.

To znamená, či už sa auto rozhodnete umyť na ručnej umývarke pomocou vapky, alebo zájdete do umyvárky na čerpaciu stanicu je v podstate jedno a len na vás. "Už tie autoumývarky sú vybavené mäkkými penovými štetinami takže už to nie je taký problém, ako kedysi. A každý ten umývací program už je vybavený tým prvým predtlakovým umytím, takže máte de fakto tú tlakovú vapku a následne idú kefy," dodáva Palesch.

Len si dajte pozor na zlodejov , pozrite si radšej ešte pre umývaním našu archívnu reportáž:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy