Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Z kríža odtrhli Ježiša. Pripomínať mal krvavý masaker spred 500 rokov
Zdielať na

Z kríža odtrhli Ježiša. Pripomínať mal krvavý masaker spred 500 rokov

NITRA / Vandali poškodili v Nitre mramorový kríž, ktorý mali o pár dní požehnať. Na kríži odtrhli telo Ježiša a zostali tam iba ruky. Mal pripomínať mimoriadne krvavú masakru, ktorá sa stala pred takmer 500 rokmi.

Kríž je umiestnený v blízkosti diaľnice na odľahlom mieste v poli. Ľudia tam chodia občas na prechádzky. Z Ježiša na kríži však zostali len ruky a telo niekto rozbil. "Policajti zistili zhotoviteľa diela, ktorý však vec odmietol riešiť na polícii," informuje policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

​Tento kríž dalo postaviť na pamiatku umučených detí šiestich rodín. "Mal by byť zasvätený pamiatke týchto obetí detí a plus svätému Svoradovi Benediktovi," vysvetľuje účel diela historik Imrich Točka . 

Krvavý masaker

Išlo o mimoriadne krvavú masakru v histórii, o ktorej mnohí ani netušia. V roku 1530 v neďalekom lese Turci brutálne zavraždili okolo 500 detí.  Skôr ako stihli utiecť, prekvapili deti cisárske vojsko. Pozabíjali ich, ale telá tam nechali. Miesto, kam deti pochovali známe nie je. Podľa historika chlapcov chceli predať z určitého dôvodu. "Sultánovi na výcvik za Janiačiarov, to boli elitní vojaci," vraví Točka. U obchodníkov končili aj dievčatá. "Pokiaľ neboli pekné išli za slúžky a pekné do háremov," dodáva historik. 

Útok satanistov? 

Nový kríž niekto zničil tesne pred jeho požehnaním, mali tak urobiť túto sobotu. "To je vulgarizmus a surovosť,alebo robia to aj satanisti," myslí si Točka. Polícia vyzýva svedkov, aby sa ozvali. Podľa informácií z biskupského úradu táto udalosť ohrozená nie je. "Kríž požehná v sobotu popoludní biskup Viliam Judák a hoci ho koncom minulého týždňa poškodili, do soboty by mal byť opravený," vraví hovorca biskupstva, Miroslav Lyko. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy