Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nejasný prípad bývalých manželov. Trestný čin alebo priestupok?
Zdielať na

Nejasný prípad bývalých manželov. Trestný čin alebo priestupok?

GALANTA / Vyhrážanie zabitím zo strany exmanžela polícia vyhodnotila ako priestupok. Údajná obeť útoku si všetko nahrávala na mobil, a tak ju výsledok vyšetrovania prekvapil. Polícia však tvrdí, že počas objasňovania skutku žena nepodala žiadnu sťažnosť. Na ťahu je prokuratúra.

Pani Andrea tvrdí, že exmanžel ju atakoval vždy, keď si do spoločnej domácnosti prišla po veci. A problémy vraj boli ešte aj pred rozvodom. "Bolo veľa takých vecí, psychické útoky alebo fyzický nátlak, v noci nás budil," hovorí údajná obeť vyhrážania Andrea. 

Žena so synmi vraj narýchlo utiekla k priateľovi a do spoločného domu chodili len vtedy, keď exmanžel nebol doma. V jednom prípade však súrne potrebovali nejaké veci pred dovolenkou a syn sa pochytil s otcom, ktorý ho mal napadnúť. Následne putovala na políciu podať trestné oznámenie, ale prístup vyšetrovateľov ju sklamal. "Sme upozorňovali policajta, ktorý to spisoval, že sú tam niektoré veci inak napísané ako to oznamujeme," vysvetľuje Andrea. 

Policajti podľa jej slov neuviedli, že sa jej mal exmanžel vyhrážať zabitím. Tiež tvrdí, že na základe uznesenia súdu mohla kontaktovať políciu za účelom návštevy trvalého bydliska. Vraj bola po dohode s právničkou v jednom prípade zabezpečená asistencia hliadky, aby sa predišlo konfliktu s exmanželom, ale neskôr podľa jej slov zo strany polície už nebola ochota spolupracovať. "Povedali, že oni nie sú povinní tam ísť so mnou, že môžem tam ísť a že keď sa niečo stane, tak mám zavolať," tvrdí Andrea. Polícia to odmieta: "Polícia na základe požiadavky oznamovateľke vždy poskytla asistenciu, aby sa predišlo konfliktom s jej exmanželom," informuje hovorkyňa KR PZ Trnava Martina Kredatusová. 

Údajné vyhrážanie vlani polícia odstúpila ako priestupok na Okresný úrad do Galanty. Žena voči verdiktu polície podala sťažnosť, ktorú okresná prokuratúra zamietla. Pred mesiacom si však vyžiadala kópiu spisu na kontrolu. Exmanžel pani Andrey považuje jej tvrdenia za výmysel. "Ona tvrdí, že ma zničí. Buď budem bezdomovec, alebo ma dostane do basy," takto vidí celú situáciu bývalý manžel Martin.

Tvrdí, že boli 20 rokov spolu a nikdy jej neublížil. Potom si našla milenca, kúpila mu dom a vzala si deti. "Obrala ma o majetok. Máme spoločný dom, kde teraz bývam," povedal Martin. Dva roky sa vraj spolu nerozprávali. Policajti mu poradili, aby ju nekontaktoval, keď však prišla k nemu po veci, hneď dávala oznámenie na políciu.

Okrem toho sa bývalí manželia sporia kvôli dopravnej nehode, ktorú mala spôsobiť tretia osoba na vozidle pani Andrey. Vraj sa o nej dozvedela až po roku, keď si od nej poisťovňa začala vymáhať škodu. Dokonca tvrdí, že niekto z polície sfalšoval jej výpoveď ku skutku. Jej oznámenie z neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla vlani polícia odmietla, nakoľko vraj nešlo o trestný čin. "To auto bolo moje, ja som ho používal, bolo napísané na firmu," povedal Martin. 

"V prípade vyšetrovania dopravnej nehody podala oznamovateľka sťažnosť, ktorú momentálne vyšetrujú kontrolné orgány krajského riaditeľstva v zmysle zákona o sťažnostiach. Ak sa preukáže pochybenie, budú vyvodené disciplinárne postihy," uviedla Kredatusová. 

Pozrite si reportáž o mužovi, ktorý sa vyhrážal svojej manželke smrťou a chcel vyhodiť do vzduchu dom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy