Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z vraždy sa môže stať pokojne nehoda. O vyhrážaní na pracovisku hovoria aj policajti
Zdielať na

Z vraždy sa môže stať pokojne nehoda. O vyhrážaní na pracovisku hovoria aj policajti

BRATISLAVA / Ako funguje slovenská polícia? Odpoveď na túto otázku sa rozhodla nájsť nadácia Zastavme korupciu a týždenník Trend. Vychádzali pritom z rozhovorov so 16 skúsenými policajtmi, ktoré sa uskutočnili ešte pred vraždou novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Von sa dostala nahrávka šéfa krajského inšpektorátu Michala Mika, ktorému sa mal po takmer 18 rokov v polícii vyhrážať nový žilinský policajný riaditeľ Aurel Gonščák, ktorý ho vyzval, aby opustil políciu:

AG: Miško, som ti povedal, že prines si žiadosť do civilu.

MM: Pán riaditeľ, ja si tú žiadosť nedám.

AG: Vravím ti to úprimne ako otec. Lebo potom pokoru budeš mať takú, že ťa vyberú z CPZky.

MM: Ale ja si ju nedám.

AG: Nedáš? Dobre. Tak mám za tie tri dni, čo som tu, pripravené štyri disciplinárky. A nech sa páči.

Počúvnite si celý rozhovor:

Prideľovanie prípadov 

Nahrávkou tohto rozhovoru sa v súčasnosti zaoberá policajná inšpekcia. Podľa zistení Pavla Sibylu z nadácie Zastavme korupciu, zostáva veľa prípadov nevyriešených. Zvlášť, keď ide o veľké ryby. A niektorí policajti sa podľa neho už o to ani nepokúšajú. "Ak majú nejaký citlivý prípad, tak sa nepustia do neho s nejakou veľkou vervou, lebo vedia, že narazia. A ak by to predsa len, chceli vyšetriť, tak sa im môže stať, že sa dočkajú disciplinárnych konaní alebo iných prekážok v práci, ktoré ich odradia pokračovať v prípade."

Podľa Sibylu teda existuje akási autocenzúra. Navyše citlivé prípady sa rovno pridelia policajtovi, ktorý so spisom naloží tak, ako to od neho žiada nadriadený. Podľa spoluautorky správy z týždenníka Trend, Zuzany Petkovej, sa aj k priestupkom policajtov pristupuje účelovo: "Aj priestupky policajtov sa tolerujú dočasu, kým sú lojálni. A keď chcú, aby odstúpili, alebo chcú, aby uzavreli prípad, tak sa na nich pritlačí."

Z vraždy k nehode

Ďalšou šokujúcou informáciou z tejto správy je skresľovanie štatistík, keď sa napríklad z vraždy spraví nehoda. "Našli bezdomovca s podrezaným hrdlom a urobilo sa to ako nehoda, že spadol na ostrý drôt," vraví Petková. Prináša aj ďalšie príklady. "Ukradnutie dokladov ako strata. Krádež jabĺk ako závažný trestný čin," opisuje praktiky polície Petková. 

Otázkou ostáva, prečo policajti v takýchto podmienkach ostávajú pracovať aj naďalej. "Čakajú na výsluhový dôchodok a niekde je to stabilný príjem, napríklad na východe," dodáva Petková. 

Útok na Gašpara? 

"Správa o slovenskej polícii", ktorú zverejnili, prináša aj ďalšie závažné informácie. Ministerstvo vnútra k tejto správe poskytlo písomné stanovisko. "Je to výmysel a zavádzanie verejnosti v snahe poškodiť pozitívne výsledky a činnosť Policajného zboru. Tieto útoky sa stupňujú v kontexte snáh odvolať prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara.Vyšetrovanie každého trestného činu je postavené na základe naplnenia konkrétnych skutkových podstát a túto kvalifikáciu v rámci trestného konania dozoruje prokuratúra a vyšetrovateľ nie je v pozícii svojvoľného určovania kvalifikácie skutkovej podstaty trestných činov." Minister Drucker sa napriek tomu oboznámi a preverí si spôsoby tvorby a vykazovania štatistických ukazovateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy