Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zlodeji ukradli včely. Nepomohol ani bezpečnostný systém
Zdielať na

Zlodeji ukradli včely. Nepomohol ani bezpečnostný systém

KLASOV / Dlhoročného včelára pripravili zlodeji o takmer všetky úle aj so včelími rodinami. Stalo sa to vo viniciach v obci Klasov. Dôchodca (73) je zo situácie zúfalý. V priebehu pár dní mu včely ukradli už po druhý krát. Na voze mal pritom namontované aj bezpečnostné zariadenie.

Pán Július bol naposledy vo vinici vo štvrtok a bolo všetko v poriadku, keď prišiel na miesto v pondelok, všimol si, že dvere na včelárskom voze sú vylomené. "To jedno včelstvo mi nechali ostatné sú prázdne a porozhadzované," povedal majiteľ včiel Július Imre. Podľa stôp zlodeji prišli k vozu autom, úle naložili a zmizli. Týmto spôsobom ukradli až sedem včelích rodín. "To je najhoršie, že teraz na jar, lebo na jeseň musíte zakŕmiť, utepliť, pripraviť to. Tešil som sa na jar všetky mi krásne lietajú," dodal pán Július.

Zlodeji pána Júliusa okradli aj pred dvomi týždňami, vtedy prišiel o dve včelstvá. "Keď som prišiel, už dve rodiny mi chýbali," opísal stav pán Imre. Muž sa kedysi venoval zabezpečovacím zariadeniam a po prvej krádeži si pred pár dňami na voz jedno namontoval. Myslel si, že sa už nič nemôže stať. "Včelári takéto veci nerobia. Ale aby vedeli mi odblokovať to bol najväčší šok. Už som si bol istý, že to mám zabezpečené." dodal majiteľ včiel.

Dôchodca prosí ľudí o pomoc, ak by vedeli ku krádeži poskytnúť informácie. "Keby vedeli, kto to spravil, ja by som ich aj odmenil," povedal Július. "Uvedený skutok sme zadokumentovali a riešime ho ako priestupok proti majetku," uviedla Božena Bruchterová, hovorkyňa KR PZ Nitra. 

Zlodeji, pripravili manželov o záľubu, ktorej sa venujú už takmer 40 rokov. "Prídeme sem a pozeráme sa, ako včely lietajú. Z toho má človek radosť," dodal majiteľ včiel. Dôchodcovi, zostala iba jedna včeliu rodina. So smútkom v hlase nám povedal, že zrejme sa včelárstvu už venovať nebude: "Skončil som. Nebudem. To sú veľké šoky."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy