Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Česko má svojho piráta, Slovensko zas Batmana. Jeden z nich skončil na psychiatrii, ten druhý dopadol ešte horšie
Zdielať na

Česko má svojho piráta, Slovensko zas Batmana. Jeden z nich skončil na psychiatrii, ten druhý dopadol ešte horšie

ČESKÁ REPUBLIKA / Chodí oblečený ako pirát, za opaskom má atrapu pištole a na ramene plyšového papagája. Volá sa Ján a je to pirát z Česka. Roky vyznáva pirátsku filozofiu. Tá ho však pred štyrmi rokmi priviedla do psychiatrickej liečebne, kde strávil proti svojej vôli niekoľko dní. Jeho pobyt za mrežami liečebne už rieši Ústavný súd. Na Slovensku síce takéhoto piráta nemáme, za to máme Batmana v Dunajskej strede.

"Všetci sme piráti, každý by chcel hromadu zlata, chlastať rum a flákať sa niekde v Karibiku," to sú slová českého piráta Jána Hrubého. V júli 2014 piráta Jána zastavila na aute policajná hliadka a vtipkár s pirátskym klobúkom skončil pre podozrenie na užívanie marihuany na vyšetrení v nemocnici.

Potom ako Ján odmietol testovanie krvi a moču, skončil u psychiatra. "Ja som to bral ako recesiu, hovorím si prečo nie? Zaujímalo ma, čo na tú moju filozofiu povie ten psychiater. Že sme všetci piráti a tak ďalej."

Vyšetrenia na psychiatrickej nemocnici však nedopadli podla jeho predstáv. "Potom prišli policajti a povedali mi, že tam zostávam." Po niekoľkých dňoch preložili Jána do iného pavilónu, pre agresívnych pacientov, kde mal užívať lieky. Odmietol. "Oni sa na mňa vrhli, zbili ma a pichli mi nejakú injekciu. Hovorím si, tak to je asi koniec sveta."

Po 6 dňoch v nemocnici zistili, že pirát Ján blázon nie je. Na slobode sa okamžite obrátil na súd s tým, že ho držali v liečebni za mrežami nezákonne, pričom navrhol, aby jeho zdravotný stav preskúmal nezávislý odborník. Obvodný, mestský ako aj Najvyšší sud piráta odmietol. Verili lekárom z Bohníc. Po troch rokoch sa piráta Jána zastal súd ústavný. "Až ustavný sud povedal, že k tomu, aby bolo možné zastanie tejto veci je nevyhnutné mať nejaký dôkaz a nemôže sa vychádzať len z toho pôvodného názoru prijímacieho lekára," tvrdí Tomáš Maxa, jeho advokát.

V najbližšej dobe teda rozhodne posudok nestranného psychiatra. Bohnická nemocnia však aj naďalej trvá na tom, že nepochybila. Zatiaľ čo v Česku majú piráta, u nás je Batman. Ten ešte v roku 2012 vzbudil na ulici v Dunajskej Strede pozornosť svojim prevlekom, ktorý sa chváli, že si celý kostým ušil sám. Nuž, Batman je v skutočnosti Zoltán. Žije v zlinčovanej opustenej bytovke na sídlisku Sever. Do vnútra chodieval kedysi cez balkón a von zasa po hromozvode. "Len chránim, aby toto auto pred domom nebolo vykradnuté a tak podobne," hovorí slovenský Batman Zoltán Kohári.

Medzičasom skončil po svojskom batmanovskom vystrájaní s tržnými ranami v nemocnici. Na hollywodsky prevlek tak neskôr zanevrel. "To, že vo filme Batman letí, nie je skutočnosť," priznáva po skúsenostiach. Odvtedy uplynulo niekoľko rokov a Batmana v civile sme stretávali skôr na súdoch. Nie však na lavici svedkov, ale obžalovaných: "...že vraj som oné, že som obťažoval sexuálne," priznal sa nám.

V roku 2015 znalec z odboru psychiatrie tvrdil na súde , že je Zoltán alias Batman duševne v poriadku. "Ja verím tomu, že bude spravodlivosť." Pána Zoltána sme našli v Dunajskej Strede presne tam, kde pred 4 rokmi. Ako sám tvrdí, za Batmana sa už neprezlieka. "Načo ? Neotravujú ma policajti, že daj dole masku, kryješ svoj tvár, neotravujú ma." A tak sme mu ukázali príbeh českého piráta. "Aha aj pištoľ má, to je jeho vec, jeho život," tvrdí na margo Jána Hrubého.

Na rozdiel od českého piráta, slovenský Batman má problémy so zákonom. Na okresnom sude Bratislava I. figuruje v prípade úverového podvodu, a to údajne ako biely kon. "Vec nie je právoplatne skončená," tvrdí na margo prípadu Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave. V Dunajskej Strede však už áno. Súd rozhodol, že Zoltán je vinný zo sexuálneho násilia. "Súd mu uložil trest odňatia slobody vo výmere 48 mesiacov. Obžalovaný nepodal proti rozsudku odvolanie," potvrdila v telefonickom rozhovore hovorkyňa Krajského súdu v Trnave, Jana Kondákorová. Rozsudok nadobudol právoplatnosť 19.marca. Vyzerá to tak, že dunajskostredský Batman, bohužiaľ, dolietal.

Prípad slovenského Batmana sledujeme už dlhé roky, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy