Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tureckí kamionisti pašovali takmer 80 migrantov. Trest si chcú ale odsedieť v Turecku
Zdielať na

Tureckí kamionisti pašovali takmer 80 migrantov. Trest si chcú ale odsedieť v Turecku

ŽILINA / V polovici novembra minulého roka zastavili v mestskej časti Budatín policajti dva kamióny, ktoré boli plné migrantov zo Sýrie, Iránu a Iraku. V návesoch sa tlačilo takmer 80 ľudí, medzi ktorými boli aj malé deti, najmladšie malo len tri mesiace. Tureckých šoférov policajti zadržali a dnes ich za trestný čin prevádzačstva odsúdili.

Tureckým vodičom hrozilo až 10-ročné väzenie. Obaja pred vyšetrovateľmi priznali, že mali nelegálnych migrantov previezť do Nemecka. Vo vyšetrovacej väzbe sú obaja šoféri viac ako 4 mesiace. V polovici novembra minulého roku ich zadržali policajti z cudzineckej polície. Utečencov, medzi ktorými boli okrem mužov aj ženy a deti, naložili v Rumunsku. V kamióne sa tlačili celých 5 dní. "Policajti vodičov vyzvali aby otvorili kamióny, tie boli zaplombované. V prvom kamióne sedelo 44 osôb, v druhom policajti narátali 34 osôb," vyjadrila sa ešte v novembri Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ SR.

"Podľa výpovede obvinených mali za každého migranta dostať 500 eur," povedal Milan Cisarik, hovorca KR PZ Žilina. Tureckí šoféri uzavreli s prokurátorom dohodu o vine a treste, podľa ktorej by mali ísť za mreže na 4 roky a 8 mesiacov. Okresný súd o návrhu na schválenie dohody rozhodoval o štvrtej popoludní. Prekladateľka obvineným mužom do ich jazyka musela preložiť každú vetu.

"Pomáhali nedovolene prekročiť štátnu hranicu Slovenskej republiky, spáchali tento čin spôsobom ktorý mohol ohroziť životy a zdravie prevádzaných osob a spáchali tento čin závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách a organizovanou skupinou," povedala sudkyňa.

Navrhnutú dohodu o vine a treste sudkyňa schválila. Turci počas pojednávania prezradili, že sa im v ich rodnej krajine vyhrážajú a týmto podnetom sa prokuratúra bude zaoberať. Napriek tomu by si ale chceli trest odpykať v rodnej krajine.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy