Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Útekom z Leopoldova si Ľubomír Behan iba priťažil
Zdielať na

Útekom z Leopoldova si Ľubomír Behan iba priťažil

Už to má spočítané. Proces s azda najznámejším väzňom na úteku je už na konci. Ľubomír Behan, ktorý ušiel z prísne stráženej Leopoldovskej väznice, sa postavil pred senát krajského sudcu v Trnave. Ten rozhodoval o treste za útek spoza mreží ešte z roku 2016. Rozsudok je právoplatný.

2 júna 2016 ušiel z Leopoldovskej väznice. Štyri mesiace zamestnával stovky policajtov, kým sa ho podarilo vypátrať. Skrýval sa v dome svojho otca, keď ho 8 októbra chytili a vrátili späť za mreže. Krátko potom boli traja dozorcovia prepustení, so zborom väzenskej stráže sa súdia, chybu odmietajú. "Príslušníci, ktorí mali zabezpečovať na mieste dozor sa svojím povinnostiam dostatočne nevenovali," povedala vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Behan si útekom k svojmu pôvodnému trestu 8 rokov a 8 mesiacov za lúpež priťažil. Za marenie úradného rozhodnutia mu hrozilo 1 až 5 rokov. Okresný súd v Trnave mu v decembri minulého roku za útek z väzenia prihodil plus dva roky. Väzeň sa ale odvolal.

Po zuby ozbrojení kukláči priviedli Ľubomíra Behana priamo z Ilavského väzenia. V pojednávacej miestnosti 106 ho čakal senát, ktorý sa zaoberal jeho odvolaním. To podal, keď mu okresný súd prihodil ďalšie 2 roky natvrdo. Prokurátor navrhoval zrušiť Behanovu žiadosť o zrušenie trestu. Ani nie o pol hodinu bolo rozhodnuté. Senát väzňove odvolanie zamietol a stotožnil sa s dvojročným trestom od okresného súdu. "Senát odvolacieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí odvolanie obžalovaného zamietol. Rozhodnutie súdu prvej inštancie je právoplatné," potvrdila Jana Rakovská, zástupkyňa hovorkyne súdu v Trnave. 

Rozsudok je právoplatný. Ľubomír Behan bude za mrežami do roku 2026.

​Pozrite si reportáž z chytenia väzňa Behana:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy