Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vodič autobusu, v ktorom zomreli študentky z Trnavy pozná svoj trest
Zdielať na

Vodič autobusu, v ktorom zomreli študentky z Trnavy pozná svoj trest

TRNAVA / Vracali sa zo školského výletu, ale ich cesta sa predčasne skončila na diaľnici pri Trnave. Autobus s takmer päťdesiatimi študentmi a učiteľmi havaroval. Zomreli štyri mladé gymnazistky. Krajský súd v Trnave v utorok rozhodol nekompromisne. Vodič bude niesť následky.

Šiesteho júna roku 2014 sa v dobrej nálade vracali trnavskí gymnazisti z exkurzie na Orave. Autobus plný mladých ľudí šoféroval Milan Halaška, ktorý za svoju 30-ročnú kariéru profesionálneho vodiča najazdil viac ako milión kilometrov bez nehody. Lenže len pár kilometrov pred cieľom zišiel z cesty a havária mala tragické následky. Okresný súd ho odsúdil koncom januára na 6 rokov, on sa proti rozsudku odvolal. Milan Halaška, vodič autobusu, ktorý havaroval pred štyrmi rokmi a zomreli tam štyri študentky, si verdikt krajského súdu vypočuť neprišiel.

V pojednávacej miestnosti ale nechýbali študenti z havarovaného autobusu a rodiny zosnulých študentiek. Obžalovaný vodič ešte pred okresným súdom tvrdil, že je nevinný a že príčinou bol mikrospánok. Okresný súd ale znalecké skúmania vyhodnotil tak, že technická porucha, zlý zdravotný stav alebo mikrospánok neboli príčinou nehody. Tou mala byť nepozornosť vodiča. Krajský súd sa s rozsudkom z veľkej miery stotožnil. "Senát krajského súdu v Trnave na dnešnom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie obžalovaného a poškodených proti rozsudku okresného súdu Trnava. Rozsudok je dnešným dňom právoplatný," povedala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová.

Milan Halaška si tak po tomto verdikte bude musieť odpykať 6-ročný trest vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. "Ja nesúhlasím ani s prvostupňovým ani s druhostupňovým rozhodnutím. Myslím si, že súd nedostatočne zhodnotil hlavne znalecký posudok, znalca doktora Moravanského, ktorý jednoznačne potvrdil, že mikrospánok bol tou okolnosťou, ktorá spôsobila zídenie vozidla z cesty," vyjadril sa advokát odsúdeného Ján Jánoška. "Myslím si, že toto sa už dávno mohlo rozhodnúť aj na prvom súde, zbytočne sa to naťahovalo, je to úplne jasný dôkaz, že bol vinný," povedala mama zosnulej študentky Slávka Dejczövá. 

Pojednávanie sa začalo v máji minulého roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy