Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fotomodelky alebo pašeráčky drog. Tereza H. nemusela byť jediná, čo mala v kufri drogy
Zdielať na

Fotomodelky alebo pašeráčky drog. Tereza H. nemusela byť jediná, čo mala v kufri drogy

LÁHAUR / Pakistanskí colníci zadržali v januári na letisku Češku Terezu H. s kufrom, v ktorom sa nachádzalo 9 kilogramov heroínu. Češka tvrdí, že jej ich musel do kufra niekto pribaliť. Momentálne pakistanské úrady vyšetrujú, či pašovali drogy aj iné dievčatá.

Pakistanské úrady, ktoré zadržali Češku Terezu H. pre pašovanie drog sa domnievajú, že nebola jediná, ktorá z tejto ázijskej krajiny pašovala drogy. Z toho dôvodu chcú preveriť aj ďalšie mladé Češky, ktoré do krajiny lietali kvôli fotomodelingu. Pakistanci zároveň požiadali o pomoc britské úrady, keďže práve v tej krajine má žiť aj údajný boss, ktorý stojí za pašovaním drog, menom Tárik. Úrady majú podozrenie, že na pašovaní drog sa podieľali aj zamestnanci pakistanskej ambasády v Írsku, ktorí dievčatám vydávali víza. Tereze H. vydala víza ambasáda v Dubline s platnosťou do 14. februára 2018, pričom účelom cesty mala byť rodinná návšteva. 

Momentálne sa nevie, koľko dievčat za zárobkom do Pakistanu v minulosti vycestovalo. Tereza H. totiž prácu ponúkala prostredníctvom inzerátu. "Hľadám dievčatá, ženy, ktoré sú krásne a nemajú strach z nových vecí. Jedná sa o diskrétne fotenie, nič intímne alebo erotické, za nemalé peniaze. Ide o prácu v zahraničí a ohodnotenie sa pohybuje v desiatkach tisíc českých korún. Čo požadujem: slečny, ktoré sa neboja cestovať samé," písala obvinená Tereza v inzeráte, v ktorom ponúkala zárobok dievčatám. 

V minulom roku letela z Írska do Pakistanu aj Terezina kamarátka 23-ročná Jana. "Išla som fotiť. Na letisku som prešla kontrolami. Žiadne drogy som neprevážala. Povedala som to aj polícii. Víza mi zabezpečil človek v Írsku," uviedla pre idnes.cz Jana, ktorá žije vo Veľkej Británii. Rovnako ako ona, s Terezou do Pakistanu letela aj Simona H., ktorá potvrdila, že im víza a aj celý pobyt zabezpečoval muž z Dublina. Za údajné fotenie mala dostať približne 8000 eur. Momentálne nie je možné so Simonou H. komunikovať, keďže jej číslo telefónu bolo zrušené a pravdepodobne je v cudzine. Jej priateľ sa momentálne nachádza vo Švajčiarsku, kde sa Simona s Terezou údajne v minulosti živili v nevestinci. 

České Ministerstvo spravodlivosti v piatok oznámilo, že Česko chce na základe tohto prípadu s Pakistanom uzatvoriť zmluvu o vydávaní väzňov. "My v tejto chvíli spolupracujeme s obvinenou a jej rodinou v procesných veciach. Do samotného vyšetrovania ale nevstupujeme. Dôležitý bude súd, kde sa dozvieme, aký trest jej hrozí. Následne začneme jednanie o podmienkach, za ktorých by mohla byť vydaná do Českej republiky," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Michaela Lagronová. Terezin právnik predpokladá, že by rozsudok mohol padnúť v novembri, ale keďže Česká republika nemá s Pakistanom zmluvu o vydávaní zločincov, neverí, že by mohla byť obvinená vydaná do svojej domovskej krajiny. 

Na slovensko-ukrajinskej hranici pašujú drogy aj pomocou katapultu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy