Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Krejčířa môžu vydať do Českej republiky
Zdielať na

Krejčířa môžu vydať do Českej republiky

JUHOAFRICKÁ REPUBLIKA / Čech Radovan Krejčíŕ môže byť vydaný do Českej republiky. Rozhodol o tom súd v Juhoafrickej republike, kde si Krejčíř odpykáva trest za kriminálnu činnosť. V Českej republike bol odsúdený za podvody a tamojšie úrady usilujú o jeho vydanie do vlasti. Konečné slovo v prípade vydania ale bude maťjuhoafrický minister spravodlivosti Michael Masutha.

Radovan Krejčíř je v JAR obžalovaný v ďalších kriminálnych kauzách napojených na miestne podsvetie, upozornil server IOL. České ministerstvo spravodlivosti ešte nemá informácie o možnom vydaní Radovana Krejčířa oficiálne potvrdenú. "Až keď rozhodnutie juhoafrického súdu obdržíme oficiálnou cestou, zváži ministerstvo ďalší postup," povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Tereza Schejbalová.

Krejčíř bol v JAR usvedčený v prípade obchodovania s drogami a pokusu o vraždu. Odsúdili ho na 35 rokov väzenia.

Z Českej republiky utiekol v roku 2005, keď sa mu podarilo uniknúť polícii počas domovej prehliadky jeho vily. V ČR bol Krejčíř v neprítomnosti právoplatne  odsúdený za podvody s akciami Tepláreň Otrokovice, tunelovanie firmy Technology Leasing a za daňový únik firmy M5, za čo dostal súhrnný trest 10,5 roku odňatia slobody. V prípade tunelovania firmy Čepro ho český súd poslal neprávoplatne za mreže na 15 rokov, vrátane tohto trestu je okrem iného za príprava vraždy colníka.

Po prípadnom vydaní do Českej republiky bude mať právo žiadať, aby český súd jeho prípady znovu prejednal v jeho prítomnosti. V JAR sa Krejčíř snažil proces o vydanie spomaliť, v roku 2013 bolo konanie obnovené na súde v Kempton Parku. Krejčíř potom znovu procedúru pozastavil oznámením, že požiadal o politický azyl; túto žiadosť v roku 2016 stiahol a proces vydania mohol pokračovať.

Či je Masutha naklonený vydaniu v tejto kauze, zatiaľ nie je jasné. IOL pripomína, že Juhoafrickú republiku stojí Krejčíř milióny randov potrebných k zaisteniu bezpečnostných opatrení. Väzeň sa údajne niekoľkokrát pokúsil o útek. "V prípade, že bude vydaný, ušetrí to daňovým poplatníkom veľa peňazí. Na druhej strane ale jeho zločiny poškodili Juhoafrickú republiku a ako krajina by sme mali požadovať spravodlivosť," citoval server svoj zdroj.

Krejčířov právnik sprostredkoval vyhlásenie Krejčířovej rodiny, v ktorom sa uvádza, že Krejčíř zvažuje možnosti. Proti rozhodnutiu o extradícii sa môže odvolať do 14 dní na najvyšší súd a Masutha bude mať na rozhodnutie 180 dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy