Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rada vlády pre ľudské práva žiada záruku efektívneho vyšetrenia vraždy novinára aj jeho snúbenice
Zdielať na

Rada vlády pre ľudské práva žiada záruku efektívneho vyšetrenia vraždy novinára aj jeho snúbenice

BRATISLAVA / Členovia zastupujúci občiansku spoločnosť v Rade vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť žiadajú príslušné štátne orgány, aby vytvorili záruky skutočného nezávislého a efektívneho vyšetrovania prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa nich ani po troch týždňoch od vraždy a po rekonštrukcii vlády nenadobudli presvedčenie o vytvorení záruk.

Informoval o tom podpredseda za občiansku spoločnosť rady vlády pre ľudské práva Kálmán Petőcz vo vyhlásení, ktoré vydali členovia rady na osobitnom stretnutí. Riadne zasadnutie Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť bolo vo štvrtok pre rezignáciu predsedníčky rady, ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej zrušené.

Strach a chaos 

Vo vyhlásení signatári uvádzajú, že podporujú zapojenie expertov Europolu do procesu vyšetrovania, lebo bez vyšetrenia brutálnej vraždy a jej všetkých súvislostí nie je možné obnoviť dôveru občanov Slovenskej republiky v štát a jeho inštitúcie. Vo vyhlásení tiež konštatujú, že predseda vlády si minulý týždeň zvolil cestu vyvolávania vášní a strachu, šírenia konšpiračných teórií, dezinformácií a odpútavania pozornosti. Zároveň upozorňujú, že ľudia demonštrujúci za demokraciu, za uplatnenie princípov právneho štátu, za ľudské práva, za slušné Slovensko nie sú dav, ani „ulica“, ale ľudia tvoriaci uvedomelú občiansku spoločnosť. Majú demokratické právo kontrolovať moc a volať ju na zodpovednosť, dodali.

Extrémizmus

"Svojou dobrovoľnou prácou v rade a jej výboroch sme sa dlhodobo snažili prispieť k posilneniu demokratického právneho štátu v našej vlasti. Vláda v roku 2015 po strastiplných debatách síce prijala celoštátnu ľudskoprávnu stratégiu, avšak tá ostala z väčšej časti nenaplnená a jej napĺňanie je často len formálne. Na hlavnej priorite stratégie, udržateľnej koncepcii občianskeho a ľudskoprávneho vzdelávania, sa ani nezačalo pracovať. Vláda si namiesto toho vytvorila fikciu boja proti extrémizmu. Udalosti posledných dní však naplno odhalili, že hrádza proti extrémizmu má veľké trhliny, pretože niektoré prvky extrémizmu prenikli až do najvyšších poschodí slovenskej politiky,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Poďakovanie Žitňanskej 

Vo vyhlásení, ktorého signatármi okrem podpredsedu rady sú aj členovia Alexander Bröstl, Dagmar Horná, Peter Guráň, Martin Macko, Branislav Mamojka, Adriana Mesochoritisová, Silvia Miháliková, Laco Oravec, Dagmar Takácsová, Pavel Traubner, Marcel Zajac, sa poďakovali Lucii Žitňanskej za doterajšiu činnosť. Dodali, že po mnohých premrhaných rokoch vznikli pod jej vedením viaceré autentické ľudskoprávne legislatívne iniciatívy ako aj významné návrhy smerujúce k posilňovaniu princípov právneho štátu a vymáhateľnosti práva. Naznačili aj rozčarovanie, že mnohé z týchto iniciatív boli politicky zablokované a po odstúpení ministerky sa ich realizácia opätovne spochybní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy