Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vopred plánovaný pôrod sa skončil tragédiou
Zdielať na

Vopred plánovaný pôrod sa skončil tragédiou

MICHALOVCE / Tragické rodinné nešťastie sa stalo v Michalovciach. Pri vopred plánovanom pôrode cisárskym rezom, tam v nemocnici zomrelo bábätko. Lekári síce pochybenie odmietajú, ale rodičia chcú poznať pravdu. Odborníci budú musieť zodpovedať niekoľko zásadných otázok, vrátane možných prekážok pri pitve.

"Je nám úprimne ľúto, že i napriek snahe zdravotníkov sa nepodarilo zvrátiť kritický vývoj novorodenca," tvrdí v telefonickom rozhovore hovorca nemocnice v Michalovciach Tomáš Kráľ.

Po celý čas išlo o rizikové tehotenstvo. Pri príjme bola matka aj dieťa v poriadku. Situácia sa skomplikovala tesne pred prevozom na operačnú sálu. "Vzhľadom na zhoršenie stavu bola ešte v ten istý deň indikovaná urgentná sekcia," dodáva Kráľ. Operácia mala prebehnúť rýchlo a bez komplikácii. Dievčatko vážilo 5600 gramov, lekári si však všimli, že vôbec nedýcha: "Resuscitáciou nedokázala zvrátiť kritický stav a zachrániť život dieťaťa."

Príčinu úmrtia novorodenca mala odhaliť okamžitá pitva. Tá sa však musela odložiť z naozaj veľmi zvláštneho nedostatku, ktorú vysvetľuje Andrea Pivarčiová, hovorkyňa úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou: "Na pracovisko úradu bolo telo mŕtveho novorodenca privezené schladené viac ako obvykle. Táto skutočnosť negatívne neovplyvní výsledky vykonanej pitvy."

Rodičia dieťatka zatiaľ disponujú iba predbežnou príčinou úmrtia, ktorá vylúčila vrodené vady. Obrátili sa na políciu aj úrady, aby bola smrť ich dcérky podrobne vyšetrená. Lekári sa bránia, že nepochybili: "Nemocnica z nášho pohľadu postupovala správne, zdravotná starostlivosť bola poskytnutá lege artis."

Prípad mŕtveho novorodenca vyšetrovali nedávno aj bratislavskí policajti. Hoci sa lekári ponáhľali na miesto, kde ho zrejme pohodila jeho matka, bábätku už pomôcť nedokázali. Viac v priloženej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy