Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Nemecku zatkli Talianov napojených na Ndranghetu. Policajné zásahy súvisia s drogami
Zdielať na

V Nemecku zatkli Talianov napojených na Ndranghetu. Policajné zásahy súvisia s drogami

BERLÍN / Zadržanie momentálne asi najznámejšieho talianskeho podnikateľa na Slovensku Antonina Vadalu vyvoláva viacero otázok. V rovnakom čase totiž zatýkala aj polícia v Nemecku. Tiež Talianov a tiež mužov podozrivých z napojenia na Taliansku mafiu Ndrangheta.

Zábery benátskeho portálu Venezia Today obleteli nielen Taliansko, ale už aj Slovensko. Pri razii na drogový klan talianskej Ndranghety, ktorý mal dlhodobo v banánoch a exotickom ovocí pašovať kokaín z Južnej Ameriky do Európy. V tejto súvislosti v Nemecku skončili vo väzbe traja Taliani, ktorí sa mali práve na drogových obchodoch podieľať.

Jedným z podozrivých obchodníkov je v tejto súvislosti práve aj Antonino Vadala. Benátsky súd naňho vydal európsky zatykač. O jeho ďalšom pobyte na Slovensku preto rozhodne v najbližších hodinách súd. "Podľa obvinenia sa Antonino V. od decembra 2013 do decembra 2015 spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky," povedal Milan Filičko, hovorca Krajskej prokuratúry Košice.

A nebolo by to po prvýkrát, čo bezpečnostné zložky zachytili veľké množstvo kokaínu pašovaného práve v banánoch. Nie je to tak dávno, čo v susednom Česku našli 100 kíl čistého kokaínu na pulte istého supermarketu. Z pohľadu hodnoty sa jedná o najväčšiu zásielku v novodobých dejinách Česka. Aj Slováci však majú svoj rekordný kokaínový úlovok. Pred desiatimi rokmi colníci náhodne objavili drogu ukrytú vo fľašiach s vínom.

Rekordný, 160 kilový kokaínový úlovok smeroval s najväčšou pravdepodobnosťou do Nemecka. Slovensko malo byť v tomto prípade iba tranzitnou krajinou. "Predpoklad bol, že to bolo určené na trh EÚ," vyjadril sa Jozef Dudáš, riaditeľ CKÚ.

Aj podľa oficiálnych zdrojov je totiž Slovensko stále na mape medzinárodnej drogovej cesty vedúcej z Balkánu, či Talianska až do západnej Európy. Nezodpovedanou otázkou v tejto chvíli ostáva, či a prípadne akú úlohu v tomto biznise mohol zohrať colný sklad, ktorý svojho času sídlil v michalovských priestoroch prenajímaných Antoninom Vadalom.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy