Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Otrasný nález za obcou. Niekto tam vyhodil mŕtve zvieratá
Zdielať na

Otrasný nález za obcou. Niekto tam vyhodil mŕtve zvieratá

BYSTRANY / Na to, že sa u nás objavujú nelegálne skládky, sme si už tak trochu zvykli. Pohľad, ktorý sa naskytol pri obci Bystrany ale zdvíha žalúdok. Na mieste ležali mŕtve zvieratá. Upozorňujeme, že zábery v reportáži nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Otrasný pohľad sa naskytol rodine počas víkendovej prechádzky. Nechutný nález našli iba polkilometra od obce. "Nevedel som o tom, až teraz som sa dozvedel od vás, že niečo také tu je," hovorí František Žiga, starosta obce Bystrany.  V kriakoch pod starou cestou spájajúcou Bystrany a Hincovce boli zvyšky hospodárskych zvierat. Tie sú už v rozklade a začínajú zapáchať. Všetko je to na dohľad od prvých rodinných domov. "Tak to nie je pekné, že nám to nahádzali tuná v dedine. Ani neviem koho to môže byť. Ešte len teraz prvýkrát to vidím," povedal Ján Šándor, vedúci MOPS Bystrany.  "V Bystranoch nikto nechová takéto zvieratá. Prakticky nič," dodal starosta.

Ovce, kozy aj jahňatá neboli ani označkované. pričom je povinnosťou majiteľa mať ich označené. Do prípadu sa pustili policajti aj veterinár. Nechutnosť musia vyšetriť. "Polícia na mieste vykonala prvotné neodkladné úkony a vec dokumentuje ako podozrenie z trestného činu neoprávneného nakladania s odpadmi," vyjadrila sa Lenka Ivanová, hovorkyňa KR PZ KE.

Páchateľovi za to môže hroziť dvojročné väzenie. Starostovi tak na plecia pripadol ďalší problém. Kam s mŕtvolami. Podľa zákona musia skončiť v kafilérií, to však nebude zadarmo. No to mal urobiť ich majiteľ. "Každé euro je dôležité pre obec. Ale čo sa dá robiť, musíme to popratať," hovorí Žiga. "Ťažko povedať odkiaľ to bolo. Boli neregistrované tie ovečky. Takže to bolo z dajakého neregistrovaného chovu. Podľa zákona by mal byť každý, kto má viac ako 5 kusov registrovaný," hovorí veterinár Marcel Muránsky.

Osem kusov uhynutých a vyhodených zvierat prezrel na mieste aj veterinár. Nič nenasvedčuje ich násilnej smrti, čiže možné týranie by malo byť v tomto prípade vylúčené.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy