Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Traktorová demonštrácia farmárov. Nevedia, čo bude s ich pozemkami
Zdielať na

Traktorová demonštrácia farmárov. Nevedia, čo bude s ich pozemkami

DUNAJSKÁ STREDA / Užívateľské právo farmárov na náhradnú pôdu sa skončí v roku 2019. Hovorí to novela zákona o nájme poľnohospodárskej pôdy. Nikto nevie, čo bude potom a nikto tento problém nerieši. Samostatne hospodáriaci roľníci a rodinní farmári preto zorganizovali traktorovú demonštráciu.

"Moje pozemky používa iný užívateľ, nedostaneme sa k naším pôdam ktoré máme vo vlastníctve," hovorí organizátor protestu a farmár Árpád Beringer. Nespokojní farmári na juhu Slovenska nasadli do traktorov, rozhodli sa protestovať proti zákonu o pozemkoch. 

Upozorňujúci sprievod, 150 traktorov na hlavnom ťahu Žitného ostrova, zorganizovali zo zúfalstva. . Podľa novely zákona môžu o rok prísť o takzvanú náhradnú pôdu, ktorú obhospodarujú už 20 rokov. Ich vlastné pozemky, ktoré v časoch kolektivizácie pripadli družstvám, po prevrate získali privatizéri.

Tri požiadavky

Novela zákona ruší náhradné pozemky, naďalej ich drobní farmári môžu využívať len v prípade, ak vlastnia 51% z celkovej výmery. Inak musia získavať súhlas pôvodných vlastníkov. "Na tých 52 hektárov je 1292 majiteľov a ja potrebujem súhlas od nich. Je to normálny stav," vraví Beringer. Farmári majú 3 požiadavky: zrušiť 51% väčšinové právo, ponechať pôvodné náhradné pozemky a urýchliť pozemkové úpravy.

"Ministerstvo chystá zákon, ktorý by mal ísť do vlády už tento rok. Chceme analyzovať aj ďalšie problémy, ktoré následne budeme v zákone riešiť," vysvetľuje Michal Feik z ministerstva pôdohospodárstva. 

Pozrite si archívnu reportáž o problémoch farmárov na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy