Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dávida (22) hľadajú psovodi, záchranári aj letka ministerstva
Zdielať na

Dávida (22) hľadajú psovodi, záchranári aj letka ministerstva

VYŠNÝ KUBÍN / O 22ročnom Dávidovi z Vyšného Kubína nemajú jeho známi, už piaty deň, žiadne správy. Naposledy ho videli turisti v sobotu popoludní pod vrcholom Choča. Včera ho v tejto lokalite hľadali psovodi, horskí záchranári aj vrtuľník letky ministerstva vnútra.

Pátracia akcia pokračovala aj dnes, piaty deň od zmiznutia. Zapojili sa do nej policajti, horskí záchranári, ale aj dobrovoľníci. Choč prehľadávali z liptovskej aj oravskej strany. Mama nezvestného Dávida potvrdila, že si vzal len nutné veci potrebné k výstupu: "Zobral si termosku, ešte čaj si ráno varil a zobral si veci do ruksaka, že keď vyjde hore, tak sa prezlečie... všetci, čo sa ozvali ho videli ísť hore."

Správy o pohybe 22-ročného Dávida končia tesne pod vrcholom Choča. Kamarát, s ktorým sa tu stretol, mu spravil fotografiu, keďže Dávidov mobil zostal doma. Následne išiel každý z nich svojou trasou. V ich stopách sa za ostatné dva dni vybrali už desiatky záchranárov. "Prešli sme všetky prístupové cesty turisticky značené, ktoré sú na Choč... prechádzame od Varty až po Turík, všetky zvážnice. Je problém, že je lavínová dvojka, je nasnežené a sú tam dosť veľké preveje," hovorí náčelník horských záchranárov Vadimír Šedek.

Na snežných skútroch sa im podarilo prejsť rozsiahle územie. Pešo skontrolovali nebezpečné strmé žľaby a aj skalnaté výbežky. Po mladom turistovi však nenašli ani stopu. Jeho šance na prežitie sú v mrazivom počasí mizivé, prípad, ale podľa horských záchranárov, nie je úplne beznádejný: "Vieme, že boli mrazy a teploty sa pohybovali okolo mínus 24-25 stupňov Celzia, takže je riadna zima. Keby sme vedeli, že je niekde v útulni, tak tam je veľká šanca na prežitie," dodáva Šedek.

Aj starostovia z okolitých obcí vyzývali ľudí, aby si skontrolovali humná a šopy. Turista sa totiž mohol ukryť kdekoľvek. Nádej do pátrania, ktoré bude pokračovať opäť zajtra, vkladajú aj Dávidovi príbuzní, mama verí, že je niekde na chate: "Sú niekde ja neviem na chate, a nemajú tam prístup k internetu a nevedia čo sa okolo deje, možno niekto niekoho pozná, kto je s ním, alebo ho videl."

Hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Žiline Jana Balogová hovorí, že verejnosť môže pomôcť: "Akékoľvek informácie o nezvestnom mladíkovi je potrebné oznámiť na bezplatnom telefónnom čísle 158 alebo na ktoromkoľvek oddelení PZ."

Hory sú nebezpečné. Fatálny pád stál v decembri život Poliaka a Čecha. Viac v priloženej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy