Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Minister obrany podáva trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy
Zdielať na

Minister obrany podáva trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy

BRATISLAVA / Minister obrany Peter Gajdoš podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za šírenie poplašnej správy. Podľa neho totiž nie je pravda, že by bola ohrozená obranyschopnosť Slovenska, keď pozastavili prevádzku všetkých vrtuľníkov Mi-17.

Pred týždňom pozastavili prevádzku všetkých vrtuľníkov Mi-17 z bezpečnostných dôvodov, inak pre bližšie nešpecifikované technické nezrovnalosti. Rezort odmietol vec konkretizovať, no na verejnosť sa dostali informácie o tom, že anonym nahlásil porušenie pravidiel pri generálnych opravách týchto vrtuľníkov.  

Ministerstvo v pondelok vysvetľovalo, že išlo o štandardný postup, keď pre istotu všetky vrtuľníky nechali ľudovo povedané sadnúť, aby mohli všetko prekontrolovať. Kritikov ale toto vysvetlenie neuspokojilo a tak hovorili o škandále, ktorý v našich ozbrojených silách nemá obdobu.

Kritika odtiaľ potiaľ

Všetko má podľa ministra obrany ale svoje hranice, aj kritika. "Preto som sa rozhodol podľa trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za šírenie poplašnej správy." Bývalý minister obrany Galko však uviedol, že vysvetlenie Petra Gajdoša mu nestačí, a tak bude požadovať, aby v parlamente na výbore vysvetlil, čo sa vlastne stalo, a či naozaj nebola ohrozená obranyschopnosť Slovenska.

Anonymný tip

Podľa denníka N sa v rezorte obrany mohli objaviť sfalšované dokumenty preukazujúce servis vrtuľníkových súčiastok, ktorý sa údajne nikdy nemal nevykonať. Naše letectvo mal na to upozorniť anonym. Úrad vojenského letectva musel konať. "To by znamenalo, že akýkoľvek človek dokáže jedným anonymom odstaviť celé ozbrojené sily. Čo sú to, prosím vás pekne, za hlúposti," dožaduje sa Galko.

Podľa exministra obrany mali ozbrojené sily o pozastavení vrtuľníkov informovať verejnosť. Potom by opozícia, analytici aj médiá podľa neho nemuseli pátrať po tom, čo sa vlastne stalo. "Tento brífing považujem za paródiu na brífing. Cieľ celého brífingu, podľa mňa, nebolo vysvetliť dôvod uzemnenia vrtuľníkov ani vysvetlenie tejto situácie. Ale oznámenie, že sa podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. To je pointa celého brífingu a nič iné sme sa nedozvedeli. Toto sú spôsoby, ktoré neviem ako nazvať, jednoducho je to malicherné. Vidieť, že sa cítia trochu ohrození a nervózni, tak reagujú takto trošku prehnane," pýta sa expert na obranu a bezpečnosť, Juraj Krúpa. 

Minister to na pondelňajšej tlačovke jednoznačne odmietol. Kontroly na vrtuľníkoch naďalej prebiehajú, s tým, že jeden je už v riadnej prevádzke a ďalšie dva by mali byť rovnako spôsobilé v krátkom čase.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy