Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obyvatelia osady nepustili deti do školy. Boja sa, že ich zrazí ďalšie auto
Zdielať na

Obyvatelia osady nepustili deti do školy. Boja sa, že ich zrazí ďalšie auto

POPRAD / Dvanásť detí, do ktorých vo štvrtok narazilo osobné auto, keď sa vracali zo školy v Spišskom Bystrom do rómskej osady, stále zostáva v piatich nemocniciach. Miestni v piatok nepustili svoje ratolesti do školy. Chcú, aby vedenie obce postavilo chodník. Starosta zase počúva sťažnosti od vodičov na nezodpovedné správanie osadníkov.

Po zrážke ostalo v Spišskom Bystrom ležať na zemi dvanásť detí. Dve z nich sú stále v kritickom stave. Trinásťročná v nemocnici v Martine a o rok mladšia študentka v košickej nemocnici. 

"Je nám ľúto vzniknutej situácie. V každom prípade sme ochotní poškodeným rodinám pomôcť," uviedol pre TV JOJ starosta Spišského Bystrého Marián Luha. 

Nešťastie ovplyvnilo životy všetkých a strach o deti, nielen tých v nemocniciach, narastá. Podľa rodičov sa ich deti boja chodiť do školy po ceste na ktorej sa stala nehoda. Do školy ich rodičia nepustili ani v piatok, teda deň po nešťastí. Rodičia z osady však inú možnosť nemajú, do dediny musia ísť popri hlavnej ceste. Chodník totiž neexistuje. No štvrtková nehoda nebola jedinou. Aj starosta ako bývalý policajt veľmi dobre pozná tento úsek.

"Ešte ako príslušník polície, som chcel obyvateľov osady upozorniť, aby nešli po celej šírke vozovky. Po mojej výzve ma však napadli a zranili," uviedol pre TV JOJ starosta Marián Luha, ktorý zároveň povedal, že mnohí vodiči sa sťažujú, že miestni nechodia po krajnici za sebou a aj deti kráčajú v jazdnom pruhu. K nešťastiu tak nie je ďaleko. 

Problém je vážny a miestni obyvatelia kolónie vidia jasné riešenie. Chcú od starostu, aby do osady urobili chodník. "Pozemky nie sú vo vlastníctve obce a taktiež samotná kolónia alebo rómska osada stojí na pozemkoch, ktoré nie sú vo vlastníctve obce. Samotné vysporiadanie pozemkov bude zložité," vysvetlil starosta.

Polícia okolnosti nehody stále vyšetruje. Polícia už začala trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví. "Z tohto trestného činu obvinil vodiča osobného auta," uviedol policajný hovorca Daniel Džobanik. Snažili sme sa spojiť aj so 60-ročným vodičom, bol však na vyšetreniach v nemocnici a nepodarilo sa nám to. Išlo o jeho prvú vážnu nehodu. Postaviť chodník je zložité a obec aj finančne náročné. Riešením je podľa starostu to, aby deti a dospelí kráčali do dediny za sebou a po kraji cesty. A aby vodiči, ktorí cez tento úsek prechádzajú, znížili rýchlosť.

Auto do školákov vrazilo vo štvrtok cestou zo školy. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy